PAPA FRANJO 'Kuće postaju tužne, neki više vole imati psa i mačku nego djecu'

Papa Franjo
Vincenzo Pinto/Afp

Papa Franjo pohvalio je Indonežane zbog njihovih velikih obitelji i sugerirao da ljudi u drugim zemljama radije biraju imati kućne ljubimce nego odgajati djecu. 87-godišnji papa razgovarao je s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u Džakarti, prvoj stanici putovanja u četiri azijske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaša zemlja ima obitelji s troje, četvero ili petero djece, a to utječe na starost stanovništva. Samo tako nastavite, vi ste primjer za sve zemlje u kojima obitelji više vole imati mačku ili psa nego dijete", rekao je Franjo obraćajući se predsjedniku zemlje, prenosi Hina.

"Kuće nemaju djece te postaju vrlo tužna mjesta"

Papa je slične komentare dao u svibnju kada je govorio na konferenciji u Rimu o demografskoj krizi u Italiji i Europi. "Kuće imaju pregršt predmeta, a nemaju djece te postaju vrlo tužna mjesta. Ne nedostaje malih pasa i mačaka, ali nedostaje djece", rekao je tom prilikom.

Iako Indonezija ima višu stopu nataliteta od mnogih zapadnih zemalja, trend i tamo posljednjih godina opada. U Sjedinjenim Američkim Državama, J. D. Vance, kandidat za potpredsjednika republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, suočio se s valom negativnih komentara zbog izjava kojima je neke suparničke demokratkinje okarakterizirao kao "hrpu dama s mačkama bez djece".