PANIKA U MOSKVI Proglašeno stanje uzbune u cijeloj Rusiji

putin
Reuters

U Rusiji je proglašeno "stanje uzbune" nakon što je ukrajinska vojska probila granicu i prošla u regiju oko grada Kurska, što je bio prvi veći proboj unutar Rusije od početka ovog rata.
Isprva je ovo stanje proglašeno samo u Kurskoj regiji, gdje se vode intenzivne borbe, ali je četiri dana nakon što su ukrajinske snage probile granicu, stanje uzbune prošireno na cijelu Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po zakonu Rusije, stanje uzbune se proglašava u bilo kojoj situaciji gdje je barem 500 ljudi pogođeno ili kada šteta prelazi 500 milijuna rubalja. Prema ruskim službama, iz Kurske regije je evakuirano najmanje 3.000 ljudi.

Ukrajinski dužnosnici nisu otkrivali mnogo o obimu i cilju operacije, ali je Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, rekao da je ovo dokaz da "rat stiže i u Rusiju", dvije i pol godine nakon što je ova zemlja pokrenula invaziju na susjednu državu.

Informacije s ratišta su različite. Procjene kažu da je Ukrajina došla i do 35 kilometara unutar ruskog teritorija, ali ove tvrdnje nisu potvrđene. Ono što je sigurno jeste da će Moskva morati posvetiti više vojske kako bi obranila ovaj dio svog teritorija, jer se u Kursku nalazi nuklearna elektrana koja strujom napaja 20 regija u Rusiji.