FOTO  Ovo su izraelska djeca koja su jučer ubijena u masakru Hezbolaha dok su igrali nogomet

Rat Izrael Palestina
Anadolu agency

U jučerašnjem masakru koji je počinio Hezbolah u Izraelu poginulo je 12 djece, a na mreži X Israel Defence Forces, objavljene su njihove fotografije i imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova priopćio je danas da je Hezbolah istureni položaj Irana u Libanonu i da je ta libanonska militantna organizacija jučerašnjim masakrom, u kojem je ubijeno 12 djece na Golanskoj visoravni, prekoračio sve crvene linije.

Hezbolah je jučer izveo masakr u Madždal Šamsu ubijajući nedužnu djecu i tinejdžere dok su igrali nogomet, naveo je glasnogovornik izraelskog MSP-a Oren Marmostein na društvenoj mreži X.

On je dodao da je Hezbolah, produžena ruka Irana, usmjerio vatru prema civilnoj populaciji.

"Hezbolah ne razlikuje Židove od onih koji to nisu i njihov cilj je da ubije građane Izraela bez obzira na to tko su. Suprotno od svog demantija, Hezbolah je subjekt koji je nesumnjivo odgovoran za jučerašnji masakr. Raketa koja je ubila naše dječake i djevojčice je iranska raketa i Hezbolah je jedina teroristička organizacija koja ima takve u svom arsenalu", naveo je Marmorstein.

On je dodao da je jučerašnjim masakrom Hezbolah prekoračio sve crvene linije.

"Ovo nije sukob jedne vojske s drugom, ovdje se radi o tome da teroristička organizacija namjerno puca na civile. Izrael ima pravo da izvrši svoju dužnost i djeluje u samooobrani, i odgovorit će na masakr", poručio je glasnogovornik izraelskog MSP.

On je dodao da svijet sada mora punu odgovornost pripisati Iranu i njegovim terorističkim posrednicima – Hezbolahu, Hamasu i Hutima.

Marmorstein je ukazao da svijet treba da označi Iransku revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju, uvede snažne sankcije Iranu i proglasi Hezbolah za terorističku organizaciju odgovornu za masakr nad djecom.

Hezbolah je negirao odgovornost za napad.