OTVORENO O RATU Trump i Netanyahu razgovarali o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju taoca

Trump i Netanyahu

Republikanski predsjednički kandidat SAD Donald Trump razgovarao je telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahu o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o oslobađanju taoca, objavio je portal "Axios", pozivajući se na dva američka izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan izvor je rekao da je poziv Trumpa imao za cilj ohrabriti Netanyahua da prihvati sporazum o primirju, ali je naglasio da ne zna je li to zaista ono što je bivši američki predsjednik rekao Netanyahuu, prenosi Reuters.

Krajem prošlog mjeseca, Netanyahu je posjetio SAD i sastao se s predsjednikom Joe Bidenom, demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris i Trumpom.

Egipat, Sjedinjene Američke Države i Katar zakazali su za danas novu rundu pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Biden je u obraćanju 31. svibnja iznio prijedlog o prekidu vatre u tri faze i Washington i regionalni posrednici od tada pokušavaju dogovoriti sporazum o primirju i oslobađanju taoca.

Hamas je jučer priopćio da neće sudjelovati u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi u Kataru, ali je službenik koji je upućen u razgovore rekao da posrednici očekuju da će se nakon sastanka konzultirati s grupom.

Washington, najvažniji saveznik Izraela, rekao je da će prekid vatre u Gazi smanjiti rastuću prijetnju da se rat proširi na Bliski istok.