VIDEO  Ortodoksni židovi bili su oslobođeni vojske, a onda je stigla odluka Vlade da idu u rat. Na ulicama je nastao kaos

Ortodoksni Židovi u sukobu s policijom

Pripadnici ultraortodoksne Haredi zajednice Židova sukobili su se s izraelskom policijom u jutarnjim satima zbog početka regrutacije za vojsku, inače mjera propisana novim zakonom Netanyahuove vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su do sad bili oslobođeni vojne službe, ali početkom srpnja je započela i njihova regrutacija u vojsku Izraela. 

Tako su se ispred regrutnog ureda sukobile desetine pripadnika policije i Haredi zajednice, koji su se usprotivili namjeri države.

"U zatvor, a ne u vojsku", čuli su se povici na mjestu sukoba Haredi zajednice i policije.

Danas bi se u vojsku Izraela trebalo prijaviti 900 oslobođenih regruta Haredi zajednice, iako su duhovne vođe ranije zabranili članovima ultraortodoksnih Židova da odlaze u regrutne centre.

2Situacija je u ovom trenutku takva da su sudovi objavili rat svijetu Tore i oni su ti koji su otvorili front i došli da promijene aranžman koji je na snazi bio godinama te su naredili vojsci da započne proces stvarnog regrutovanja članova ješive", rekao je rabin Dov Lando, visokorangirani vođa aškenaskih Židova.

Slično pismo članovima zajednice uputili su i sefardski rabini u Izraelu koji su naveli kako će ovakva regrutacija "dovesti do uništavanja Tore i duše svetog naroda".