ONLINE GLASANJE Službeno potvrđena kandidatura Kamale Harris za predsjednicu SAD

Kamala Harris
EPA

Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a, sinoć je službeno postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke. Ta odluka donesena je kao rezultat online glasanja Demokratskog nacionalnog komiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurala podršku

Ona je prva Afroamerikanka i Južnoazijska Amerikanka koja je postala kandidatkinja vodeće američke stranke za kampanju za Bijelu kuću, prenosi AP.

Njezino imenovanje za predsjedničku kandidatkinju uslijedilo je nakon lošeg nastupa predsjednika SAD-a, Joea Bidena, na debati s predsjedničkim kandidatom Republikanaca, Donaldom Trumpom, u lipnju. Taj nastup poljuljao je povjerenje njegovih pristalica u izglede za njegov reizbor za drugi mandat i potaknuo rasprave unutar stranke o tome treba li on ostati u utrci.

Čim je Biden objavio da se povlači iz predsjedničke utrke, Harris i njezin tim počeli su raditi na dobivanju podrške stranačkih delegata, potrebne za nominaciju u online stranačkom glasanju.

Njezin tim je još u petak objavio da je Kamala Harris osigurala podršku dovoljnog broja delegata da bude predsjednička kandidatkinja Demokrata.

Nominacija je postala službena u ponedjeljak navečer kada je završeno petodnevno online glasanje delegata Demokratske nacionalne konvencije. Stranka je sinoć prije ponoći priopćila da je 99 posto delegata glasalo za Harris.

Demokrati će ozvaničiti to glasanje prije svečanog objavljivanja na stranačkoj konvenciji kasnije ovog mjeseca u Chicagu.

Tijesna utrka

Očekuje se da će Harris danas objaviti svog potpredsjedničkog kandidata i prekinuti dvotjedne intenzivne spekulacije o tome tko će to biti, prenosi BBC.

Ona je razgovarala s nekoliko vodećih kandidata za to mjesto u Washingtonu tijekom vikenda.

Kandidat kojega izabere pridružit će joj se na petodnevnoj turneji po američkim gradovima, kojih će biti sedam, u saveznim državama koje mogu odlučiti tko će biti predsjednik države.

U najnovijoj anketi CBS-a, američkog partnera BBC-ja, Harris i Trump su u tijesnoj utrci na nacionalnoj razini, a Harris ima jedan postotni bod prednosti u odnosu na svog republikanskog rivala.

Prema anketi objavljenoj u nedjelju, Trump i Harris su jednaki u kolebljivim državama, koje su presudne za pobjedu na izborima, a u kojima je Trump imao prednost od pet postotnih bodova u odnosu na Bidena, piše BBC.

Anketa Associated Pressa i NORC centra za istraživanje javnih pitanja provedena nakon Bidenovog povlačenja pokazala je da 46 posto Amerikanaca ima pozitivan stav prema Harris, ali da gotovo isti postotak ima i negativan stav o njoj.

No, više je demokrata koji kažu da su zadovoljni njezinom kandidaturom u usporedbi s Bidenom. Oni smatraju da Kamala Harris daje energiju stranci koja je dugo bila pomirena s time da će njezin kandidat biti 81-godišnji Biden protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanca kojega oni vide kao egzistencijalnu prijetnju.