OMOGUĆIO KRIJUMČARENJE TONA DROGE U SAD Bivši predsjednik Hondurasa dobio 45 godina

Juan Orlando Hernández
EPA

Juan Orlando Hernández (55), bivši predsjednik Hondurasa osuđen je pred američkim sudom na 45 godina zatvora za zločine vezane uz drogu, piše BBC.

Hernández je u ožujku proglašen krivim za urotu za uvoz kokaina u SAD i posjedovanje oružja, uključujući strojnice. Tužitelji u New Yorku rekli su da je on vodio Honduras poput "narko-države" i da je primao milijune dolara mita od trgovaca drogom kako bi ih zaštitio od zakona.

"Asfaltirao je kokainsku autocestu prema Sjedinjenim Državama, zaštićen mitraljezima", rekli su tužitelji u svojoj završnoj riječi uoči njegove osude.

Tvrdi da je nevin

Osim zatvorske kazne, bivši predsjednik Hondurasa morat će platiti i novčanu kaznu od 8 milijuna dolara.

"Nevin sam", rekao je Hernández na saslušanju za izricanje presude, prenosi Associated Press. “Bio sam pogrešno i nepravedno optužen", kazao je.

Sudac ga je tijekom saslušanja nazvao "dvoličnim političarem gladnim moći", izvijestila je novinska agencija. Hernández je u zatvoru u Brooklynu od izručenja SAD-u, prenosi Index.

Tko je Hernández?

Hernández je bio predsjednik Hondurasa od 2014. do 2022., služeći dva uzastopna mandata u zemlji s preko 10 milijuna ljudi. Isprva se natjecao kao kandidat za red i zakon koji je obećao riješiti pitanje kriminala povezanog s drogom u zemlji.

Umjesto toga, tužitelji su ga optužili za partnerstvo s "nekima od najplodnijih svjetskih trgovaca narkoticima kako bi izgradili korumpirano i brutalno nasilno carstvo temeljeno na ilegalnoj trgovini tonama kokaina u Sjedinjene Države".

Tri mjeseca nakon što je napustio dužnost, izručen je New Yorku i uhićen u travnju 2022. kako bi se suočio s federalnim optužbama u SAD-u.

Nekada je bio viđen kao snažan saveznik SAD-a u borbi protiv trgovine drogom
Hernández je prethodno bio viđen kao snažan saveznik SAD-a, koji je njegovoj zemlji poslao više od 50 milijuna dolara pomoći u borbi protiv narkotika, kao i dodatne milijune dolara u sigurnosnoj i vojnoj pomoći.

Godine 2019. tadašnji američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Hernándezu na "vrlo bliskoj suradnji sa Sjedinjenim Državama". Hernández je zauzvrat zahvalio Trumpu i američkom narodu "na potpori koju su nam dali u čvrstoj borbi protiv trgovine drogom".

Omogućio krijumčarenje 500 tona kokaina u SAD

Tužitelji su kasnije otkrili da je Hernández bio povezan s trgovcima drogom još 2004. godine, mnogo prije nego što je postao predsjednik te da je omogućio krijumčarenje oko 500 tona kokaina u SAD, piše BBC.

Rekli su da su mu trgovci drogom platili milijune dolara mita kako bi omogućio krijumčarenje kokaina iz Kolumbije i Venezuele preko Hondurasa u SAD.