OGLASILA SE RUSIJA Ukrajina raketama sa Zapada uništila most u Kursku

HIMARS
HIMARS/Ilustracija

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Ukrajina upotrijebila rakete proizvedene na Zapadu, vjerojatno američki sustav HIMARS, da uništi most preko rijeke Sejm u regiji Kursk, pri čemu su poginuli volonteri koji su pokušavali evakuirati civile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raketni bacači zapadne proizvodnje, vjerojatno američki HIMARS, po prvi su put gađali regiju Kursk, rekla je u petak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Hina.

Most preko rijeke Sejm u okrugu Gluškovo potpuno je uništen u napadu, a volonteri koji su pokušavali evakuirati civile su poginuli.

Zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je u petak da su kijevske snage napredovale između 1 i 3 kilometra u nekim područjima u regiji Kursk.

Kijev tvrdi da je od 6. kolovoza preuzeo kontrolu nad 82 naselja na području od 1150 četvornih kilometara u toj regiji.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje nijedne strane.

Rusija je optužila Zapad da podupire i potiče prvu kopnenu ofenzivu Ukrajine na ruski teritorij i rekla je da teroristička invazija Kijeva neće promijeniti tijek rata.

Sjedinjene Države, koje su rekle da ne mogu dopustiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pobijedi u ratu koji je pokrenuo u veljači 2022., smatraju iznenadni napad zaštitnim potezom koji opravdava upotrebu američkog oružja, rekli su dužnosnici u Washingtonu.