OD PANAME DO DUBAIJA Poslovne oaze Edina Gačanina

Edin Gačanin Kartel Tito i Dino
ICIJ

Vođa međunarodnog kartela optužen da je zemlje u Europi i šire preplavio kokainom i amfetaminima, osnovao je tvrtku u Dubaiju kako bi zaposlio ključne članove svoje organizacije, uključujući trojicu optuženih za trgovinu drogom, pranje novca i pokušaj svrgavanja države, piše ICIJ, odnosno Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku prenosimo cjelokupan tekst ICIJ-a koji je objavljen 20. kolovoza. ove godine.

Edin “Tito” Gačanin, nositelj nizozemske putovnice rodom iz Sarajeva, u Bosni i Hercegovini, osuđen je zbog krijumčarenje velikih količina narkotika u Europu iz Kolumbije, Perua i Ekvadora. Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva financija sankcionirao ga je 2023., nazvavši ga “vođom kartela Tito i Dino” — navodno dijelom superkartela ozloglašenih kriminalnih organizacija koje uključuju irsku organiziranu kriminalnu skupinu Kinahan, nizozemsku Mocro Mafiju i talijansku Camorra — i transnacionalne praonice novca.

Gačanin živi slobodno u emiratu Dubai, jednom od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, konfederaciju s uspješnom trgovinom, financijskim tajnama, fiktivnim tvrtkama i slobodnim zonama. UAE je također dom nekoliko međunarodnih krijumčara droge, koje mnoge policijske agencije smatraju metama visoke vrijednosti, a nekoliko njih je pod sankcijama.

Rođen 1982., Edin Gačanin je odrastao u gradu Breda na jugu Nizozemske nakon što je njegova obitelj pobjegla od rata u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih. Kasnije je puno puta posjećivao Peru, gdje su četiri kriminalne obitelj u gradu Trujillo navodno u njegovo ime proizvodile kokain i pripremale pošiljke za Europu, surađujući s ključnim lokalnim Gačaninovim poručnicima porijeklom s Balkana, od kojih je nekoliko poznavao još od djetinjstva.

Do 2014. ponovno se seli, ovoga puta u UAE, gdje sljedeće godine u gradu Dubaiju osniva kompaniju Edin DMCC, koja je, prema procurjelim dokumentima, samo nekoliko mjeseci kasnije promijenila ime u Edin Group DMCC, očito da odražava ime matične tvrtke, Edin Group Ltd., osnovane na Britanskim Djevičanskim Otocima otprilike u isto vrijeme, koristeći usluge agenta Overseas Management Company Trust Ltd., poznatog kao OMC.

Na lošem engleskom, u poslovnom planu kompanije piše: “Edin Group će pružati administrativne konzultacije i studije za javne odjele i tvrtke u vezi s analizom administrativnog učinka, proceduralnim inženjeringom, postavljanjem dijagrama toka i cirkulacijom povezanih dokumenata, formuliranjem interne politike, organizacijskim restrukturiranje, razvoj strateških planova, inoviranje radnih procedura, izrada uravnoteženih tablica rezultata.”

Edin Gačanin Kartel Tito i Dino

Podaci koji su procurili uključuju Gačaninovu nizozemsku i njegovu boravišnu iskaznicu u Dubaiju iz 2014., u kojoj piše da je generalni direktor ENG Internationala, druge kompanije iz Dubaija. Gačanin je u veljače 2016. kao “generalni direktor” ENG Internationala potpisao pismo vlastima Dubaija, u kojem stoji da tvrtka nema ništa protiv toga da Gačanin otvori, upravlja i upravlja podružnicom u Dubaiju. Sudeći prema dokumentima, nitko od nadležnih u Dubaiju ili na Britanskim Djevičanskim otocima nije se protivio da Gačanin osniva tvrtke, unatoč tome što je bio osuđivani diler droge.

Odgovarajući na pitanja ICIJ-a, glasnogovornik DMCC-a potvrdio je da je osoba po imenu Edin Gačanin bila povezana s kompanijom u njegovoj slobodnoj zoni do 2021. Glasnogovornik je rekao da DMCC nije bio upoznat s bilo kakvim optužbama protiv te osobe u vrijeme kada je imao kompaniju registriranu u slobodnoj zoni. Branio je postupak provjere DMCC-a kao “robustan”, rekavši da su izvršene opsežne provjere podnositelja zahtjeva te da je on imao ovlasti da iz kompanije otpustiti pojedince čak i zbog zbog prekršaja.

Zapanjujući detalj u zapisima je da su dva visoka panamska konzularna dužnosnika u UAE zajedno ovjerila potvrdu o osnivanju i potvrdu o preuzimanju dužnosti Edin Group Ltd. sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima, koristeći svoje potpise i službeni pečat konzulata, zajedno s lokalnim javnim bilježnikom, čime je OMC-u omogućio stvaranje fiktivne kompanije za Gačanina, što je otvorilo put osuđenom dileru droge za osnivanje drugih kompanija u Emiratima.

Jedan od dužnosnika koji je ovjerio dokumente bio je tadašnji generalni konzul Paname u UAE, Eduardo Fonseca Ward, čiji je otac, Ramon, suosnivač odvjetničke kancelarije koja je bila u središtu skandala Panama Papers, Mossack Fonseca. Ni Fonseca Ward ni generalni konzul Paname nisu odgovorili na pitanja ICIJ-a. Vlada Paname i Britanskih Djevičanskih Otoka također nije odgovorila na pitanja. Čini se da je, prema Službenom glasniku Djevičanskih otoka, Gačaninova tvrtka brisana iz registra Britanskih Djevičanskih Otoka 2020. godine. Ranije ovog mjeseca, bivši premijer i ministar financija Britanskih Djevičanskih Otoka, Andrew Alturo Fahie, osuđen je zbog toga što je, za kartel SInaloa, omogućio krijumčarenje tona kolumbijskog kokaina preko luka u toj državi za Miami.

Fajlovi koje su procurili u javnost pokazuju da je Fonseca Ward ovjeravao dokumente i za druge OMC tvrtke. Vlada Paname prethodno se suočila s pomnim nadzorom jer je dopustila svojoj diplomatskoj mreži da pomogne u stvaranju lažnih kompanija. Godine 2016. publikacija Panama America izvijestila je da je Ramon Fonseca iskoristio svoj utjecaj kao ministar-savjetnik u vladi Juana Carlosa Varele kako bi pomogao Mossack Fonseci da proširi svoj doseg stvaranjem lažnih tvrtki, uključujući Dubai, gdje je njegov sin bio generalni konzul .

Ramon Fonseca preminuo je u svibnju dok mu se sudilo u Panami zajedno sa njegovim bivšim partnerom iz odvjetničkog ureda Jürgenom Mossackom i još 26 osoba zbog njihove navodne uloge u osnivanju lažnih kompanija uključenih u dva korupcijska skandala. Igrom slučaja, istog mjeseca Bosna i Hercegovina je smijenila Fatiha Kola, svog počasnog konzula u Panami, nakon što je ovaj diplomat povezan s kartelom Tito i Dino. Kol nije odgovorio na upit ICIJ-a za komentar.

Sankcije protiv Gačanina, prozvanog “europski Escobar” po ozloglašenom kolumbijskom narkobosu Pablu Escobaru, koordinirali su Europol i vlade Nizozemske, Francuske i Belgije. Gačanina SAD optužuje da je jedan od 50 najvećih svjetskih dilera droge i da predstavlja prijetnju regionalnoj stabilnosti i institucionalnom povjerenju na Zapadnom Balkanu. Odvojeno, tužitelji Bosne i Hercegovine kažu da je njegov kartel pokušao preuzeti samu državu isplaćujući političare, radeći sa šefom državnih sigurnosnih službi i pranjem novca na međunarodnoj razini.

U 2022. godini, šestu godinu zaredom, zemlje članice Europske unije prijavile su rekordnu količinu zaplijenjenog kokaina, čak 356 tona. Belgija, Španjolska i Nizozemska izvijestile su o najvećim količinama. Dok su europske luke preplavljene kokainom, zdravstvene agencije se bore s rastućim stopama ovisnosti o drogama, a gradovima poput Amsterdama, Dublina i Beograda u Srbiji prijeti nasilje koje prati procvat kokaina, uključujući brojna ubojstva povezana s drogom.

Dubai i drugi gradovi UAE i dalje pružaju utočište trgovcima narkoticima i njihovim lažnim tvrtkama.

Gačanin je u studenom 2022. godine, na zahtjev Nizozemske, uhićen u Dubaiju u okviru operacije Pustinjska svjetlost. Nizozemski sud kasnije ga je u odsutnosti osudio na sedam godina zatvora zbog trgovine ogromnim količinama kemikalija prekursora kokaina i metamfetamina, te ga kaznio s milijun dolara. Ali nije izručen i sada ponovno živi slobodno u Dubaiju. Pozivajući se na izvore bliske istrazi, amsterdamske novine Het Parool izvijestile su da Nizozemska nije zatražila Gačaninovo izručenje u roku od 40 dana nakon njegova uhićenja, koji su odredili UAE. Nizozemski tužitelji zanijekali su bilo kakvu pogrešku.

Dokazi protiv Gačanina u nizozemskom slučaju uglavnom su došli iz dešifriranih poruka na kanadskoj platformi za razmjenu poruka Sky ECC. Prema presudi Okružnog suda u Rotterdamu u studenom, te prepiske su pokazale kako Tito upravlja uvozom tisuća kilograma kemikalija prekursora kokaina i metamfetamina iz Kine u Nizozemsku, Belgiju i Njemačku 2020. godine. Gačanin je sklopio dogovor s tužiteljima kako bi dobio kraću kaznu u zamjenu za neosporavanje dokaza.

Gačanin je uhićen zajedno s trojicom nizozemskih Marokanaca, Panamcem Anthonyjem Alfredom Martinezom Mezom (alias Hassan) i Britancem Ryanom “Robo” Jamesom Haleom, koji su također navodni kriminalni suradnici Kinahanovih. Mreža za razmjenu poruka Sky ECC i kanadska tvrtka koja ju je razvila ugasili su se 2021. nakon niza policijskih racija.

Prema španjolskoj civilnoj gardi, Hale i Martinez Meza navodno su koristili poruke Sky ECC-a za praćenje gotovo 700 kilograma kokaina koji su vlasti naposljetku 2020. godine zaplijenile u kontejneru u luci Valencije. Martinez Meza, direktor i dužnosnik nekoliko panamskih tvrtki, navodno je bio frustriran šaljući, nakon zapljene kokaina poruku: “Serem se na svoj jebeni život.” Policija Dubaija nije odgovorila na pitanja ICIJ-a o Martinezu Mezi, Haleu i Gačaninu.

U intervjuu, šef Središnje grupe za borbu protiv droge Civilne garde, Fran Torres, rekao je za ICIJ da je policija iz nekoliko zemalja uspjela pratiti narkotike zaplijenjene u Valenciji do Paname. A onda su dešifriranjem Sky ECC poruka vlasti povezale njihov transport i prodaju s onim što je Torres prvi nazvao super kartelom, “čiji su mozgovi” bili u Dubaiju.

Torres je rekao da je suradnja glavnog zapovjednika policije Dubaija Abdullaha Khalife Al Marrija bila ključna za osiguravanje uhićenja šestorice Desert Light “capoa” (Gacanin, Hale, Martinez Meza, Zouhair Belkhair, Hoesny Ajaray i Rabhiou Bourfa); i potvrdio je da je Španjolska zatražila izručenje Halea i Martineza Meze, ali za sada bezuspješno.

“Znamo da je šest capoa uhićenih u akciji Desert Lighte u Dubaiju na slobodi, ali ne mogu napustiti zemlju jer su im oduzete putovnice, ali ni oni ne žele otići. Kamo će oni otići?”, rekao je Torres, dodajući da su zahtjevi za izručenje u Dubaiju bili skloni prekomjernim odgodama zbog birokracije koju su pogoršali složeni međunarodni ugovori.

Unatoč Gačaninovoj osudi i sankcijama protiv njega, Europol i bh. tužitelji optužili su ga da je iz svoje baze u Dubaiju, gdje slobodno žive i njegovi suradnici iz bande Kinahan, nastavio usmjeravati trgovinu drogom iz Brazila, Kolumbije i Perua u Europu i Australiju. Balkanski trgovci narkoticima također su optuženi za transport golemih količina kokaina u SAD, što je najpoznatije nakon rekordne zapljene oko 20 tona droge na brodu MSC Gayane u luci Philadelphia u lipnju 2019. godine

Kinahanovi i Ryan “Robo” Hale – koji su poput irskih mafijaša godinama živjeli u južnoj Španjolskoj- pobjegli su u Dubai kako bi izbjegli napade rivala otprilike u isto vrijeme kada je Edin Gačanin postavljao svoju lokalnu operaciju u Emiratima, državi koja je donedavno međunarodnim kriminalcima nudila osobnu sigurnost i jedva ikakvu šansu za izručenje.

Macarena Arroyo Marín, državna tužiteljica za borbu protiv droga za Algeciras i Campo de Gibraltar u Španjolskoj, rekla je za ICIJ da se njezina zemlja bori da osigura izručenje još jednog narkobosa, Alejandra Salgada Vere, poznatog kao El Tigre, ali da nailaze na stalne prepreke od strane UAE.

“Što se tiče odlaska na sud, sve se zakomplicira, sudski proces se uspori i puno se traži. Šaljemo im nove dokumente, a oni ne odgovaraju.”

Arroyo Marín je rekao da se grad Algeciras počinje mjeriti s Valencijom, Antwerpenom i Rotterdamom kao lukom izbora za latinoameričke trgovce narkoticima koji prenose goleme količine kokaina, a lokalni trgovci drogom po prvi put usmjeravaju svoju zaradu od droge u imovinu u Dubaiju. Rekla je da je droga sada često uzimala ono što je poznato kao la ruta de la banana, što je identificirano kao ključna ruta za krijumčarenje kokaina od strane balkanskih organiziranih kriminalnih skupina.

“Put banane ili ‘ruta de la banana’ vodi uglavnom od Brazila, Ekvadora i Kostarike do Europe. Kriminalne organizacije koriste ga kako bi iskoristile solventnost multinacionalnih bananskih tvrtki koje već imaju uspostavljene trgovinske tokove i nisu sumnjive. Ne koriste nove brodarske tvrtke, što bi moglo biti sumnjivo,” rekao je Arroyo Marín.

“Jedan od glavnih problema koje imamo je korupcija u lukama. Oni ili ubacuju drogu u legalnu robu (tropsko voće, drvo) ili koriste ono što je poznato kao slijepa kapuljača, ‘gancho ciego’ ili izgubljena udica, ‘gancho perdido’, koja se sastoji od stavljanja torbi ili ruksaka u kontejner u kojem se droga krije među legalnom robom.”

Prema presudi suda u Rotterdamu, Gačanin je dva puta osuđivan za trgovinu drogom prije preseljenja u Dubai. Stoga se postavlja pitanje kako mu je bilo dopušteno osnivati ​​kompanije i na Britanskim Djevičanskim Otocima i u Dubaiju bez ikakvog prigovora tamošnjih vlasti, agenata za osnivanje kompanija, ili posebne porezne zone u kojoj je registrirao svoju kompaniju u Dubaiju, poznata kao DMCC.

Gačaninova kompanija u Dubaiju, Edin Group DMCC, registrirana je na adresi Jewellery & Gemplex 3, kompleksu tornjeva u poslovnom parku Jumeirah Lakes DMCC u Dubaiju, jednoj od desetaka neprozirnih internih tzv. zona slobodne trgovine. Gačanin je naveo svoju osobnu adresu kao jedinicu u Khalifa Tower Zone 4, dijelu najvišeg nebodera na svijetu, Burj Khalifa, koji se nadvija nad Dubaijem, nudeći panoramski pogled na more i grad.

Kompanija je angažirala bivšeg zaposlenika DMCC-a, nizozemsko-marokanskog državljanina Naouala Haddoucha, da vodi ono što je tvrtka opisala kao svoje usluge “administrativnog savjetovanja” za zaljevske države. Haddouch nije odgovorio na pitanja ICIJ-a.

Istovremeno, Gačanin je registrirao Edin Group Ltd. koristeći OMC na Britanskim Djevičanskim otocima, još jednoj državi poznatoj po slabom nadzoru. U podacima koji su procurili, Gačanin je identificiran kao predsjednik, direktor i vlasnik Edin Group Ltd., dok je izvršna direktorica OMC-a, Sandra Vasquez, navedena kao registrirani agent tvrtke.

Gačaninova Edin Group DMCC uložila je — preko druge tvrtke pod nazivom Dubai Free Zone Eden Group — u frizerski salon pod nazivom House of Handsome Gents Salon, koji je u vlasništvu njegovog  registriranog agenta u Emiratima, Tahera Nasera Ali Hussaina. Ti zapisi iz Dubaija također pokazuju da su Hussain i Haddouch suvlasnici kompanije pod nazivom Dutchies Sweets and Treats LLC i da je ona upravljala drugom u kompanijom njegovom vlasništvu pod nazivom Earth Concepts Middle East Water Trading LLC. Dutchies Sweets and Treats je kafić na plaži Kite Beach u Dubaiju. Hussain, koji također posjeduje tvrtku za restorane, Chef Latino Restaurant LLC, također nije bio dostupan za komentar. Prema LinkedIn profilu izvršne direktorice Edin Group DMCC Amor Mae Mifana, ona upravlja osobljem iz salona, ​​kafića, restorana i vodovodne kompanije, što sugerira da su Hussainove operacije povezane s Edin Group DMCC. Mifana nije odgovorio na pitanja ICIJ-a.

Patrick de Nekker, suosnivač Earth Conceptsa, društvenog poduzeća sa sjedištem u Amsterdamu koje prodaje vodu kako bi prikupilo novac za međunarodne humanitarne projekte, rekao je za ICIJ da je njegova tvrtka Naoualu Haddouchu prodala nekoliko paleta — “maksimalno jedan spremnik” — svoje marke Earth Voda prije nekoliko godina.

“Bili smo sretni što smo joj prodali neke palete — i zaradili nešto novca — i rekli našim prijateljima da možete kupiti Earth Water i u Dubaiju. Nakon tog razdoblja nismo imali nikakav kontakt s njom.”

De Nekker je rekao da njegova kompanija nikada nije imala posla s Hussainom i nije imala nikakve veze s Earth Concepts Middle East.

Web stranica House of Handsome Gents Salon može se pohvaliti da je to “elegantno, luksuzno, gostoljubivo mjesto gdje muškarci mogu doživjeti usluge koje su usmjerene na njihovu fizičku i mentalnu dobrobit, ljepotu i stil.” Dubai salon nije odgovorio na pitanja ICIJ-a.

OMC na svojoj web stranici navodi da može “provesti opsežna pretraživanja, ispitati postojeću dokumentaciju i potvrditi informacije” kako bi pomogao svojim klijentima u ublažavanju rizika povezanih s nepoštivanjem propisa protiv pranja novca. I Britanski Djevičanski Otoci i UAE tvrde da su dio globalne borbe protiv pranja novca. Prema zakonu UAE, postoje građanske i krivične kazne za nepoštivanje propisa protiv pranja novca.

U odgovoru na pitanja ICIJ-a o tome kakvu je dubinsku analizu proveo nad Gačaninom, ako je ikakvu, Overseas Management Company Trust, ogranak globalne grupe OMC, sa sjedištem u Panami i uredima diljem svijeta, uključujući Dubai, rekao je u izjava: “OMC je predan održavanju snažnog programa usklađenosti, koji uključuje sveobuhvatne politike i postupke dubinske analize.”

OMC je dodao: “OMC se pridržava svih primjenjivih zakona u jurisdikcijama u kojima poslujemo i u potpunosti surađuje s regulatorima i tijelima za provođenje zakona u svim upitima i istragama. Konstantno nastojimo premašiti standarde i ponosni smo na posao koji obavljamo.” Prethodna istraga ICIJ-a identificirala je najmanje 21 političara i javnih dužnosnika među klijentima panamske tvrtke.

Ni Gačanin ni njegovi odvjetnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Kompanije su zapošljavale navodne operativce kartela

Dubai, sa svojim mnoštvom lažnih tvrtki, labirintom slobodnih zona i mračnim regulatornim sustavom, utočište je za klijente koji radije skrivaju svoje identitete i namjere.

Edin grupa je do 2018. godine imala novu adresu u DMCC-u u poslovnom centru u Jumeirah Lakes Towersu, a tvrdila je da je zaposlila Gačaninovog navodnog kartelskog zamjenika Adnana Smajlovića. Smajlović se tereti da je u ime Gačaninova kartela u kolovozu 2020. godine primio oko 300.000 dolara, te novac držao i podijelio kriminalnim suradnicima u Bosni i Hercegovini.

Tvrtka je također angažirala francuskog Bosanca, bivšeg bh. policajca koji je postao tjelohranitelj i još tri osobe za koje se ranije nije navodilo da su imali veze s kriminalom: jednu osobu rođenu u Gačaninovom rodnom gradu u Nizozemskoj, Brazilku i Etiopljanku koja se iz obrazaca zdravstvenog osiguranja pojavljuje kao jedna od tri Etiopljanina u osoblju. Smajlović, koji navodno nadzire poslovanje kartela Tito i Dino u Bosni i Hercegovini, bio je zaposlen u Edin Group DMCC kao “računovodstveni referent”. Francuz Sancez Jukic je iste godine ugovoreno surađivao s Edin Group DMCC u sektoru prodaje.

Prema tvrdnjama bosanskohercegovačkih tužitelja, Smajlović i Gačanin su od 2016. do 2021. putem aplikacije Sky ECC rukovodili operacijom pranja novca za Gačaninov kartel u BiH, UAE, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, zemljama Južne Amerike, R. Južnoafričke Republike i drugih država. Jukić, kojeg su tužitelji označili kao nabavljača velikih količina kokaina za Gačaninov kartel, nalazi se u pritvoru u BiH i negira da je bio dio mreže.

Dženis Kadrić, nekadašnji bosanskohercegovački policajac koji je u veljači uhićen u BiH u akciji kodnog naziva Consigliere zbog sumnje da je sudjelovao u organiziranom kriminalu, švercu droge i pranju novca, također je bio angažiran u kompaniji Edin Group. Kadrić je bio zaposlen na “neodređeno vrijeme” kao “arhivski službenik”, uz šestomjesečni probni rad, prema ugovoru o radu od 1. prosinca 2016. Kadrić, koji je fotografiran s Gačaninom u Dubaiju i opisan kao njegov tjelohranitelj, uhićen je nakon što se prošlog prosinca iz Dubaija vratio u Sarajevo. Na slobodi je, ali čeka suđenje. Njegova supruga poznata je u svojoj zemlji kao utjecajna osoba na društvenim mrežama. Par je živio u Dubaiju sa svojim mačkom El Chapom, koji je ime navodno dobio po bivšem meksičkom narkobosu Joaquinu Guzmanu, javlja ICIJ-ov partner KRIK.

Edin Group je u srpnju 2017. zaposlila nizozemskog državljanina Lesleya Sonnyja Zimmermana iz istog grada u kojem je smještena Gačaninova obitelj, Breda, kao “follow up referenta”. Godine 2018. tvrtka je svom prodajnom timu dodala Brazilku po imenu Queila Garcez Da Silva. Od tog datuma nadalje, mlada žena koja je prije radila za nevladinu organizaciju koja se brine za potrebite u Sao Paulu počela je objavljivati ​​svoje fotografije na luksuznim utočištima i spektakularnim lokacijama u Dubaiju, Italiji, Francuskoj i Grčkoj. Sljedećeg mjeseca, Edin Group je zaposlila mladu Etiopljanku, Hermelu Tadesse Bekele, kao još jednu “službenicu za praćenje”.

U dvije operacije 2019. godine – jednoj kodnog naziva Bee, drugoj Banana – peruanske vlasti spriječile su isporuku više od pet tona kokaina za Gačaninov kartel. Također su uhitili nekoliko njegovih navodnih lokalnih suradnika nakon racija. Kartel je također povezan s ogromnim pošiljkama kokaina zaplijenjenim u Šri Lanki, Antwerpenu i španjolskoj luci Algeciras.

Zatim, u travnju ove godine, bosanskohercegovačka policija angažirala se na oko 30 lokacija u Sarajevu u velikoj operaciji kodnog naziva Black Tie koja je dovela do hapšenja 23 osobe, uključujući nekoliko visokorangiranih bosanskih dužnosnika za provođenje zakona osumnjičenih za bliske veze s Gačaninom . Podršku lokalnoj policiji pružili su Europol, FBI i Američka uprava za suzbijanje droga. Mnogi od uhićenih kasnije su pušteni bez podizanja optužnice. Istraga je u tijeku.

Anesa Agović, bh. terenska koordinatorica za Globalnu inicijativu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, izjavila je za ICIJ da se Gačaninov kartel infiltrirao u policiju, politiku i sport na Balkanu putem podmićivanja, financiranja izbornih kampanja, iskorištavanja političke nestabilnosti i osnivanja paravan tvrtki. Rekla je da je iznenađujuće uključivanje mladih, uspješnih ljudi, uključujući sportaše, bez poznatih kaznenih prijava.

“Složeni neksus između organiziranog kriminala, korupcije i političkog utjecaja u Bosni i Hercegovini naglašava hitnu potrebu za sveobuhvatnim mjerama za borbu protiv kriminalnih mreža i očuvanje demokratskih institucija”, rekao je Agović. “Dešifriranje Sky ECC poruka otkrilo je opseg kriminalnih aktivnosti i njihove veze s državnim akterima, naglašavajući potrebu za koordiniranim nacionalnim i međunarodnim naporima.”

Agović je rekla da su Smajlović, Jukić i lokalna političarka po imenu Aida Halac jedine tri osobe koje su još u pritvoru nakon racija u travnju. Kazala je kako je Halać bivša profesionalna boksačica i vlasnica teretane u gradu Zenici, te vijećnica Stranke BHI Kasumović Fuad, te da je optužena da je od Gačanina primala novac za svoju gradonačelničku kampanju i s njim tajno komunicirala. Prema Agovićevim riječima, Halac je rođak Davida Cufaja, boksača koji je u Peruu u odsutnosti osuđen jer je za Gačanina u Belgiju pokušao prokrijumčariti više od dvije tone kokaina u metalnim posudama sa šparogama. Kamuflaža kokaina u transportnim kontejnerima uz svakodnevne izvozne proizvode kao što su šparoge, banane, kava i ananas je taktika poznata kao “unutar tereta”. Obično se od trgovaca ljudima zahtijeva da vode lažne kompanije za organiziranje izvoza, koje ili sami osnivaju ili preuzimaju od tvrtki s čistom poviješću. Organiziranom kriminalu posjedovanje kompanija također omogućava tajno pranje dobiti.

Smail Sikalo — još jedan bjegunac od peruanskog pravosuđa koji je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu nakon što je uhićen u Trujillu, optužen za krijumčarenje 1,4 tone kokaina — bio je među uhićenima u racijama Black Tiea i kasnije pušten. Zahtjev Perua za izručenje Šikala BiH je odbila. Ured za kontrolu prekršaja u Limi optužio je peruanskog suca da je greškom dopustio Smailu da izađe na slobodu te je suspendiran zbog skandala.

Potjera za Gačaninom otkrila je kako su neki od najvećih svjetskih dilera droge mogli surađivati ​​u Dubaiju kako bi nabavili kokain u ogromnim količinama iz zemalja proizvođača u Latinskoj Americi za potrošnju u Europi.

Prema Uredu UN-a za droge i kriminal, Europljani su činili 24% svih globalnih korisnika kokaina u 2020. godini. Covid-19 je poremetio tržišta droge, a uz naglo ograničena međunarodna putovanja i zatvorene noćne klubove, proizvođači su se borili da svoju drogu plasiraju na tržište. No UNODC je rekao da je ovaj pad imao mali učinak na dugoročne trendove i da je globalna opskrba kokainom sada na rekordnim razinama, dijelom zbog širenja uzgoja grma koke, a dijelom zbog poboljšanja u procesu proizvodnje.

UNODC kaže da je dominantna uloga kolumbijskih luka kao polazne točke za kokain za Europu u opadanju, a krijumčari svoje proizvode sve više premještaju kroz zemlje Južne i Srednje Amerike. Gačanin je navodno osnovao latinoameričku trgovinu kokainom svog kartela u peruanskoj luci Callao, u blizini glavnog grada Lime i važnoj točki za lansiranje kokaina koji ide na europska tržišta.

Kokain je obično dostupan u dva oblika u Europi: prah i manje uobičajeni crack kokain za pušenje. Potječe od lišća koke koje su usitnili seljaci u Kolumbiji, Ekvadoru i drugdje, obradili cementom, živim vapnom i sumpornom kiselinom, zatim ostavili da odstoji u bačvama s benzinom prije nego što se pasta izvuče iz gomoljike pomoću sumporne kiseline, kaustične sode i amonijaka . Pasta se prodaje trgovcima za stotine dolara po kilogramu. Oni ga pak prerađuju u kokain hidroklorid u prahu koji se transportira diljem svijeta i može se prodati za desetke tisuća dolara po kilogramu.

Joao Matias, naučni analitičar iz jedinice za javno zdravstvo Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, rekao je za ICIJ da je analiza otpadnih voda pokazala da je od 2016. kokain prekrio Europu kao nikada prije.

“Ljudima je lakše nego ikad doći do lijeka. Čistoća je porasla. Problematično korištenje se pogoršalo. Crack kokain proširio se izvan urbanih središta. Povećan je broj hospitalizacija zbog uzimanja kokaina. Skandinavija i zemlje poput Latvije, Litve i Estonije po prvi put bilježe široku upotrebu”, rekao je Matias, dodajući da upotreba kokaina povećava rizik od samoubojstva, slučajne smrti, srčanog i moždanog udara.

Gačanin je prisustvovao raskošnom vjenčanju u Dubaiju šefa kartela Kinahan i bokserskog impresarija Daniela Kinahana i Caoimhe Robinsona, održanom 2017. godine u hotelu Burj Al Arab. Na popisu uzvanika bili su talijanski kriminalni šef Camorre Raffaele Imperiale, nizozemsko-marokanski kriminalni šef Ridouan Taghi i nizozemsko-čileanski gangster Ricardo Riquelme Vega, poznat kao El Rico. Obavještajna služba Sky ECC i DEA, ujedinjena svjedočenjem nizozemskog svjedoka, otkrila je da je vjenčanje ujedno i sastanak međunarodnog narkokartela koji je osnovao investicijski fond za isporuke kokaina.

Kada su ga u rujnu 2023. ispitivale nizozemske i talijanske vlasti, Imperiale, mafijaški boss koji je kasnije postao doušnik, govorio je o vođama kartela i međunarodnoj skupini kriminalnih suradnika koji križaju planetom, organiziraju i primaju ogromne pošiljke kokaina, s kapitalom od “80 ili 100 milijuna eura” (između 84 milijuna i 105 milijuna dolara u to vrijeme), ulazeći u “zajednička ulaganja” s kolumbijskim kartelima, te organizirajući atentate, ili “likvidacije”, koristeći ubojice poznate kao nindže, prema transkriptima do kojih je došao ICIJ partner NRC. Imperiale — koji je svoju kriminalnu karijeru započeo prodajom kanabisa u amsterdamskom kafiću — rekao je o susretu s Gačaninom u Dubaiju: “Tamo je bio i netko iz Crne Gore koji govori nizozemski, španjolski, talijanski. ... Njegovo ime je Gaghi.”

Imperiale je govorio o kolumbijskim ubojicama koje su angažirali kriminalni karteli i drugi preko agencija u Nizozemskoj, rekavši: “Nije kao u Italiji, gdje se ubojice treniraju od malih nogu, školuju. Postoje agencije koje dobiju novac za to, milijun eura [1,05 milijuna dolara], a onda daju 30.000 eura [oko 31.600 dolara] tipu koji radi likvidaciju i on bude uhićen.” Objasnio je da je “nindža” kolumbijski sleng za ubojicu; nindže ubijaju oružjem ili noževima, ovisno o preferencijama, i “izvode likvidacije po cijelom svijetu” za dilere droge koji su svi konkurenti, a svi ovise jedni o drugima u isto vrijeme.

Unatoč tome što je Gačanin bio meta mnogih vrhunskih svjetskih agencija za provođenje zakona, njegova tvrtka s Britanskih Djevičanskih otoka, Edin Group Ltd., dobila je potvrdu o dobrom stanju od druge slobodne zone UAE, Jebel Ali Free Zone Authority (JAFZA), u ime vlade Dubaija 2018., prema zapisima koji su procurili. JAFZA, koja tvrdi da je jedna od najvećih svjetskih slobodnih zona i “ekosustav” koji nudi pristup više od 3,5 milijardi ljudi diljem regije, odbila je komentirati.

Ridouan Taghi, nizozemsko-marokanski kriminalni boss, uhićen je u Dubaiju i zatim izručen Nizozemskoj 2019. godine. Glavni svjedok u slučaju protiv njega bio je Nabil B, amsterdamski stražar njegove organizacije. Ubijeni su i brat Nabila B, Reduan, i odvjetnik, Derk Wiersum. Dvije godine kasnije, poznati nizozemski kriminalistički reporter i osoba od povjerenja svjedoka, Peter de Vries, također je ubijen. Taghi je ranije ove godine osuđen na doživotni zatvor za pet drugih ubojstava i dva pokušaja ubojstva.

“On je odlučio tko će biti ubijen i nikoga nije poštedio”, rekao je sudac. De Vries je prije smrti rekao da je bio na Taghievoj listi za odstrel, ali Taghi nije službeno povezan niti optužen za ubojstvo novinara.

Imperiale, koji je bio u bijegu pet godina, uhićen je u Dubaiju u kolovozu 2021. i izručen Italiji u ožujku 2022. Navodno je predao talijanskoj vladi umjetni otok, nazvan Tajvan, procijenjen na desetke milijuna dolara. dolara, u blizini obale Dubaija kao dio nagodbe o priznanju krivnje. Imperiale je dobio nadimak “Van Gogh boss” jer je posjedovao ukradena djela nizozemskog majstora. Sada je postao državni svjedok protiv Camorre, kriminalne mreže u kojoj je bio visokorangirani član više od dva desetljeća. Informacije koje je on dao dovele su do pronalaženja i vraćanja slika “Pogled na more u Scheveningenu” (1882.) i “Zajednica koja napušta reformiranu crkvu u Nuenenu” (1884.) u amsterdamski Van Goghov muzej.

U travnju 2022. američke vlasti sankcionirao vođe bande Kinahan otkrio je da je Robinson, koja nije imenovana u priopćenju Ministarstva financija, od tada kupovala i prodavala nekretnine u Dubaiju iako je njezin suprug bio suočen sa sankcijama. ICIJ je također ranije otkrio da su Daniel Kinahan, njegov otac Christopher i brat Christopher Jr. upravljali poslovima u emiratu koji su se navodno bavili trgovinom tekstilom i žitaricama, kao i zrakoplovstvom. Poput Edina Gačanina, Kinahanovi su odlučili nazvati nekoliko svojih tvrtki po sebi i tvrdili su da posluju.

Ljudi iz Kinahana jedini su vrhunski članovi superkartela koji nisu uhićeni. Američke vlasti ponudile su nagradu od po 5 milijuna dolara za njihovo hvatanje. Vjeruje se da i dalje žive slobodno u Dubaiju, iako mjesecima nisu viđeni u javnosti. Njihovi povjerljivi poručnici Sean McGovern (koji je predmet europskog uhidbenog naloga u vezi s ubojstvom u Irskoj), Bernard Clancy i Ian Dixon također se smatra da žive u Dubaiju, unatoč tome što su sankcionirani.

Imperiale je međunarodnim istražiteljima rekao da je mislio da je to suluda ideja, kada je s njim iznesena ideja da suparnike bande u Dubaiju izbode na smrt nožem jer bi naljutila vlasti Dubaija i da bi “svi” bili uhićeni i Daniel Kinahan bi bio nesretan.

“Imao sam potpunu kontrolu, znao sam da se ovo nikada neće dogoditi i znao sam da je Daniel na mojoj strani, jer Daniel je također bio apsolutno protiv ovoga”, rekao im je Imperiale. “Dakle, to je bila samo igra, psihološka igra moći, strateška igra između grupa. Ali, ponavljam to opet, i to ne radi obrane ljudi, jer izvan Ujedinjenih Emirata, bilo gdje drugdje u svijetu gdje se ukazala prilika ti ljudi bi bili ubijeni ako je bilo potrebno.”

ICIJ je ranije otkrio da je još jedan od sankcioniranih članova kartela Kinahan, John Francis Morrissey, uspostavio web stranicu preko tvrtki na Britanskim Djevičanskim otocima i Panami uz pomoć Mossack Fonsece 2009. godine. Španjolske vlasti pustile su Morrisseyja uz jamčevinu u svibnju dok su nastavili istražiti optužbe da je prao stotine tisuća dolara dnevno za kartel.

Španjolski pravosudni izvor rekao je da je niži sud u Marbelli 27. svibnja pustio Morrisseyja na privremenu slobodu uz jamčevinu od 60.000 eura (65.000 USD), oduzevši mu putovnicu i zabranivši mu napuštanje zemlje. Izvor je rekao da je Morrissey imao mandat da se pojavi na sudu dva puta mjesečno. Njegova su sudska saslušanja održana iza zatvorenih vrata.

U travnju su Ujedinjeni Arapski Emirati izbačeni s popisa zemalja koje su izložene riziku od nezakonitih tokova novca Globalne radne skupine za financijsko djelovanje, na zahtjev Njemačke, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada, iako su ih trgovci drogom koji žive u Dubaiju nastavili preplavljivati kokainom. Policija Dubaija nije odgovorila na pitanja.