OBORINE BI MOGLE BITI REKORDNE Europa očekuje neviđene kiše za vikend

zaštita od poplava
EPA

Meteorolozi u Austriji očekuju obilne padaline u nadolazećim danima s potencijalnim poplavama i klizištima, prema državnom meteorološkom institutu Geosphere Austria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od noćas do utorka 100 do 200 mililitara kiše moglo bi pasti u većem dijelu te alpske zemlje, dok bi u nekim dijelovima Donje i Gornje Austrije moglo pasti oko 300 mililitara.

Službe za izvanredne situacije duž Dunava pripremaju se za rijetke razine poplava, do kojih obično dolazi jednom u desetljeću ili rjeđe, prema riječima vlasti. Ljudi su postavili mobilne sustave za zaštitu od poplave i napunili vreće pijeskom, prenosi Index.hr.

U Austriji su jaka kiša i snijeg u planinama već doveli do prekida putovanja, a kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna rasporediti do 1000 vojnika ako bude potrebno.

Poljski premijer smiruje javnost

U Češkoj se prazne rezervoari, a u Poljskoj se očekuju bujične poplave. Prognostičari, naime, upozoravaju na "potencijalno katastrofalne" padaline koje bi mogle trajati danima.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da "nema razloga za paniku" nakon što je prisustvovao brifingu o opasnosti od poplava u Wroclawu. U četiri južne poljske pokrajine očekuju se oborine u visini od 15 centimetara po četvornom metru.

Poljski institut za meteorologiju i vodno gospodarstvo je proširio najvišu razinu upozorenja s četiri južne pokrajine na ušće rijeke Odre u Szczecinu, gdje se ulijeva u Baltičko more.

Prag se priprema za poplavu

Češki glavni grad Prag, koji su poplave opustošile prije dva desetljeća, ne riskira. Slike iz 2002., koje prikazuju poplavljene stanice podzemne željeznice, evakuaciju stanovnika u gumenim čamcima i slonove koji se utapaju u praškom zoološkom vrtu urezane su u pamćenje stanovnika Praga.

Jutros su teška čelična vrata, debela jedan metar, zatvorila takozvani Đavolji kanal ili Certovku, vodeni tok koji presijeca povijesnu četvrt Mala Strana u Pragu prije nego što se ponovno spoji s rijekom Vltavom.

Vrata Certovka dio su nacionalne mreže obrane od poplava za koju dužnosnici kažu da je koštala više od milijardu eura kako bi se spriječilo ponavljanje katastrofalne štete iz 1997. i 2002. godine.

Prag se nada da će izbjeći najgore. Pozornost je ovog vikenda usmjerena na središnje i istočne dijelove zemlje, posebice Sjevernu Moravsku, gdje je 1997. godine život izgubilo 50 ljudi.