NOVA VRSTA TURIZMA Trojac iz BiH dolazio vikendima u Austriju i pljačkao kuće i stanove

provala, MUP HNŽ, prijave, provalnik, palestina, migranti, Mostar, Ljubuški, Hercegovina, teslić, Mostar, Ljubuški, krađa, provala, policija

Regionalni sud u Salzburgu proglasio je krivim državljane Bosne i Hercegovine (56, 44, 33) zbog 48 provalnih krađa pri čemu je pričinjena šteta od 300.000 eura. Oni su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenose austrijski mediji, riječ je o “profesionalnim kriminalcima” koji su namjenski vikendima dolazili u Austriju i vršili provale u kuće i stanove, prenose Nezavisne.

Javni tužitelj je rekao da su uglavnom slobodnim vikendima i praznicima dolazili u Austriji i za sedam mjeseci, od srpnja, 2023. do veljače, 2024. godine, uspjeli obiti 48 objekata.

Uglavnom su “operirali” po Gornjoj Austriji. Ipak, nakon što je policija pokrenula istragu, uspjeli su da ih otkriju na osnovu tragova obuće, ali i DNK tragova. Takođe, uvijek su koristili isti “modus operandi”, što je policiji dalo do znanja da se radi o istim izvršiteljima.

“Idejni vođa” bio je kriminalac koji je već šest puta osuđivan, dok preostala dvojica nemaju policijski dosje.

“Trebao mi je novac kako bih vratio dugove”, rekao je pred sudom najiskusniji kriminalac među njima. Ostala dvojica su priznala da su na ovo pristali zbog teške financijske situacije. Jedan od njih je čak i rekao: “Nikada u svom životu ovo nisam radio, ovo mi je prvi put”.

Kako je rekao javni tužitelj, sva trojica su imali svoje zadatke. Najmlađi je bio vozač, dok su ostala dvojica provaljivala u kuće i uglavnom krali novac i nakit. Na kraju, sud je zaključio da je vrijednost plijena oko 300.000 eura. Nakon što su priznali, glavni osumnjičeni je dobio pet godina zatvora, drugi je dobio tri i pol godine, dok je najmlađi, koji je bio vozač, osuđen na dvije i pol godine zatvora.