NJEMAČKA Vlasti zatvorile četiri džamije zbog radikalnog islamizma pod patronatom Irana

Islamski centar HAMBURG
Wikipedija

Zbog promicanja radikalnog islamizma pod patronatom Irana, Njemačka je zabranila rad organizacije Islamski centar Hamburg (IZH), a četiri su džamije zatvorene, među njima i jedna od najstarijih u Njemačkoj - plava džamija u Hamburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je danas da je zabranilo rad organizacije Islamski centar Hamburg (IZH) i njezinih podružnica u Frankfurtu, Münchenu i Berlinu, navodeći da promiču radikalne islamističke ciljeve, prenijela je Hina.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da su vlasti u osam njemačkih država rano jutros pretražile 53 lokacije organizacije, postupajući po sudskom nalogu.

"Promiče islamističko-ekstremističku, totalitarnu ideologiju"

Opsežni dokazi iz ranije pretrage 55 lokacija provedene u studenom pružili su osnovu za zabranu udruge poznate kao Islamski centar Hamburg, priopćilo je ministarstvo.

"Danas smo zabranili Islamski centar Hamburg, koji promiče islamističko-ekstremističku, totalitarnu ideologiju u Njemačkoj", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

"Ova islamistička ideologija protivi se ljudskom dostojanstvu, pravima žena, neovisnom pravosuđu i našoj demokratskoj vladi."

Rekla je da želi jasno reći da se "ova zabrana apsolutno ne odnosi na miroljubivo prakticiranje šijitske religije".

"Djelovali kao izravni predstavnik iranskog vrhovnog vođe"

IZH u srijedu ujutro nije bio dostupan za komentar telefonom, a njegova web stranica nije dostupna javnosti.

Ministarstvo je priopćilo da je IZH djelovao kao izravni predstavnik iranskog vrhovnog vođe i nastojao dovesti do islamske revolucije u Njemačkoj koja bi stvorila teokratsku vladavinu.

Uz to, IZH promiče antisemitizam i militantnu skupinu Hezbolah, koju podržava Iran, a koja je također zabranjena, rečeno je.