NIJEMAC OSUĐEN NA SMRT U BJELORUSIJI Rico (30) priznao svu krivnju i preklinje premijera Scholza za pomoć

Rico Krieger

Nijemac osuđen na smrt u Bjelorusiji, Rico Krieger, pojavio se na bjeloruskoj državnoj televiziji u suzama te molio njemačku vladu da intervenira u njegovu slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodine Scholz, molim vas, ja sam još uvijek živ. Još nije prekasno", rekao je Krieger s lisicama na rukama dok sjedi u neobično netaknutoj i praznoj ćeliji, prenosi BBC. Kaže da je djelovao prema uputama iz Ukrajine, iako nema dokaza.

Vjeruje se da je on prvi građanin Zapada ikada osuđen na smrtnu kaznu u Bjelorusiji, a koja se izvršava strijeljanjem. Vlasti Bjelorusije tvrde da je ovaj 30-godišnjak prošle jeseni doputovao u zemlju po nalogu ukrajinske obavještajne službe, s ciljem da izvrši teroristički napad na željezničku prugu.

"Ovo je bila najveća greška u mom životu. Priznajem svoju krivnju, bez sumnje", govori Krieger u jednom dijelu intervjua, a tijekom 17-minutnog TV priloga rasplakao se nekoliko puta.

Kako piše BBC, stječe se dojam da je ovaj emotivni i grubo producirani video na državnoj televiziji osmišljen kako bi se napravio još veći pritisak na razgovor s njemačkim vlastima. Moguće je da se Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, nada uključiti Kriegera u razmjenu zarobljenika između Rusije i Zapada o kojoj se raspravlja već nekoliko mjeseci.

Državni mediji u Bjelorusiji navode da se Rico Krieger nije žalio na presudu, što je iznimno rijetko za nekoga tko je osuđen na smrt.

“Jako sam iznenađen”, rekao je Andrej Paluda, bjeloruski borac protiv smrtne kazne. “Ne znam okolnosti, mogu samo nagađati. Ali možda mu je obećano da su konzultacije u tijeku i da bi moglo doći do neke vrste zamjene.”

"Vrijeme je protiv mene. U svakom trenutku bi mogli izvršiti kaznu. Svake sekunde žalim zbog onoga što sam učinio", naglasio je Krieger i dodao da ne zna zašto njemačka vlada ne ulaže veći napor da intervenira u njegovom slučaju.

Prema njegovu LinkedIn profilu, Krieger je prethodno radio kao medicinski radnik za njemački Crveni križ i kao službenik za sigurnost u američkom veleposlanstvu u Berlinu. Njemački Crveni križ potvrdio je da je ondje radio, piše The Guardian.

Njemačke dnevne novine Tagesspiegel citirale su njegovog bivšeg kolegu iz organizacije koji je potvrdio da im je Krieger rekao da je regrutiran da putuje u Ukrajinu. "Svi smo pretpostavljali da ide kao bolničar", istaknuo je njegov kolega.

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je signalizirao da je zainteresiran za dogovor prema kojemu bi ruski špijuni i ubojice zatvoreni u inozemstvu bili vraćeni u Moskvu u zamjenu za zapadne zarobljenike u Rusiji. I sama Rusija zatvorila je brojne američke državljane, a jedan od njih je i dopisnik Wall Street Journala, Evan Gershkovich.

Ono što je važno naglasiti jest da Rusija nema njemačke zarobljenike visokog profila, a Putinu je glavna meta u razmjeni Vadim Krasikov, ruski ubojica koji je ubio čečenskog zapovjednika u egzilu u berlinskom parku 2019.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova ranije je izjavilo da pruža konzularnu pomoć Kriegeru i "intenzivno radi s bjeloruskim vlastima u njegovo ime."

"Kao i cijela vlada, Scholz je zabrinut zbog ovih događaja, posebno u vezi sa smrtnom kaznom", komentirala je glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, prenio je The Guardian.