NEKI SE RADUJU Kćeri ubijene Iranke proslavile smrt Ebrahima Raisia uz alkohol i poznati bosanski hit

Iranke
Screenshot/X

Kćeri 62-godišnje Iranke Mine Majide, koja je ubijena tijekom protuvladinih prosvjeda u rujnu 2022. godine, objavile su video na kojem proslavljaju vijest da je helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisa pao prilikom slijetanja u Istočni Azerbajdžan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mahsa i Roya u videu na društvenoj mreži X nazdravljaju uz alkohol i pjesmu "Helikopter", bosanskohercegovačkog pjevača Fazlije Fadila. "Helikopter, helikopter", napisale su nasmijane djevojke u objavi i dodale emotikon helikoptera i čaša pive, prenosi Dnevnik.hr.

Sadržaj se učitava...

Mina Majidi, njihova majka, ubijena je tijekom iranskih prosvjeda "Žene, život, sloboda" u rujnu 2022. godine, kojim su se tražila veća prava za žene u toj zemlji.

Val masovnih prosvjeda pokrenut je u toj zemlji nakon što je u policijskom pritvoru preminula djevojka Mahsa Amini, jer je navodno nosila neprikladan hidžab. Prosvjedi su počeli u Sakezu, mjestu Mahsinog rođenja i pokopa, a ubrzo su se brzo proširili Iranom, a potom i svijetom.

Među prosvjednicima bila je i 62-godišnja Mina Majidi koju su na ulicama Kermanshaha 20. rujna ustrijelile snage Islamske Republike. Tijekom njezine pogrebne povorke žene su u znak protesta skidale hidžabe i skandirale "Žena, život, sloboda".

Nekoliko dana nakon sprovoda, fotografija njezine kćeri Mahse, koja stoji uz njezin grob, obišla je cijeli svijet. Masha je stajala obrijane glave, a u ruci je držala vlastitu kosu u znak protesta, što je bio simbol borbe iranskih žena za slobodu.