NEGATIVNE CIJENE STRUJE U EUROPI Zbog snažne solarne i vjetrogeneracije posljednjih nekoliko dana tržišta idu u minus

solari

Bloomberg je izvijestio da su cijene struje jučer na nekoliko tržišta pale ispod nule. Naprimjer, njemačka dražba za 'dan unaprijed' u utorak je pala ispod nule tijekom šest pojedinačnih sati, pokazuju podaci Epex Spot SE, prenosi Business Insider. Budući da se potrošačke tarife obično dogovaraju unaprijed, to ne znači da kućanstva primaju naknadu za svoju potrošnju energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, dražbe za 'dan unaprijed' odnose se na 'sirovu energiju' koja kola sustavom. Kada cijene postanu negativne na ovom tržištu, to signalizira značajnu neravnotežu između ponude i potražnje za električnom energijom, a događa se kada su solarna i vjetrogeneracija u isto vrijeme snažne, piše Tportal.

Rekordna količina solarnih panela u Europi

To je produžetak značajnih europskih ulaganja u zelenu infrastrukturu. Kontinent je prošle godine postavio rekordnu količinu solarnih ploča kako bi smanjio svoju ovisnost o ruskom prirodnom plinu.

Njemačka je uvijek bila referentna točka za to jer je dodala više solarnih kapaciteta nego što su potrošači zahtijevali, izvijestio je SEB Research u svibnju. Godine 2023. solarni kapacitet u zemlji dosegao je 81,7 gigavata, premašivši opterećenje potražnje od ne više od 52,2 gigavata.

U međuvremenu Bloomberg navodi da će njemačka proizvodnja energije pomoću vjetra u srijedu dosegnuti najvišu prosječnu razinu u četiri mjeseca, dosežući 22,7 gigavata.

Ovog ljeta cijene energije postale su negativne i u Francuskoj, uzrokujući prestanak rada nuklearnih elektrana u lipnju. Ipak, gašenja reaktora nisu neuobičajena, a događala su se i u Španjolskoj i Skandinaviji.

Dio razloga za to što solarna i vjetrogeneracija stvara takve neučinkovitosti nedostatak je tehnologije baterija za skladištenje proizvedene električne energije. To znači da potrošači možda i neće imati koristi od nižih cijena za 'dan unaprijed' jer često troše više energije u 'nesolarnim satima', rekao je SEB.

Istraživanje je upozorilo da bi smanjene cijene mogle na kraju povući ulaganja u solarnu infrastrukturu. Umjesto toga, cijene solarne energije imale bi koristi ako bi se više sredstava usmjerilo na baterije i mrežu, navodi se.

Solarna ekspanzija u istočnoj Europi

To ne znači da europski apetit za solarnom proizvodnjom opada.

Prema Reutersu, zemlje istočne Europe sada vode solarnu ekspanziju. U prvih sedam mjeseci ove godine proizvodnja solarne energije koju vode komunalna poduzeća skočila je 55 posto u odnosu na godinu prije u Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj.