NAPETOSTI RASTU Zračni napad na Bejrut usmrtio visoke vođe Hezbollaha

Ibrahim Akil

Izrael je ubio visokog zapovjednika Hezbollaha i druge visoko rangirane osobe libanonskog pokreta u zračnom napadu na Bejrut u petak, obećavajući nastavak nove vojne kampanje dok ne osigura područje oko libanonske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska i sigurnosni izvor u Libanonu izjavili su da je Ibrahim Akil (Aqil) ubijen zajedno s drugim visokim članovima elitne jedinice Hezbollaha u zračnom napadu, što je naglo eskaliralo jednogodišnji sukob između Izraela i grupe koju podržava Iran.

Hezbollah je potvrdio Akilovu smrt u izjavi nešto iza ponoći, nazvavši ga "jednim od svojih najviših vođa", bez navođenja detalja o tome kako je umro.

U kasnijoj izjavi, koja sažima Akilovu biografiju, Hezbollah je naveo da je on ubijen u južnom predgrađu Bejruta, Dahijeh, u, kako su nazvali, "izdajničkom izraelskom atentatu".

Libanonsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je najmanje 14 osoba poginulo u napadu, a očekuje se da će broj žrtava rasti dok su spasilački timovi radili tijekom noći. Nije odmah bilo poznato jesu li među žrtvama Akil i drugi zapovjednici Hezbollaha.

Ministarstvo je ranije izjavilo da je najmanje 66 osoba ozlijeđeno, od kojih je devet u kritičnom stanju.

Drugi sigurnosni izvor izjavio je da je najmanje šest drugih zapovjednika Hezbollaha poginulo kada je nekoliko projektila pogodilo otvoreni garažni prostor zgrade. Eksplozija je zahvatila niže razine zgrade dok se Akil sastajao s drugim zapovjednicima unutra.

Svjedoci su izjavili da su tijekom napada čuli glasno zviždanje i nekoliko uzastopnih eksplozija.