NAPADNUT I DAMASK Izrael počeo kopneni napad na Libanon

Izraelska vojska
Ilustracija/Menahem Kahana/Afp

Izraelska vojska ušla je u Libanon. Uz potporu zračnih snaga i topništva, počeli su ograničeni i lokalizirani napadi na ciljeve Hezbolaha na jugu Libanona. Istodobno eksplozije odjekuju i Bejrutom, ali i sirijskim Damaskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski napad usmjeren na Mounira Maqdaha

Izraelski napad u Libanonu bio je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, brigade mučenika Al-Aqse, doznao je Reuters od dvojice palestinskih sigurnosnih dužnosnika.

Udar je rano u utorak pogodio zgradu u palestinskom kampu Ain al-Hilweh u blizini grada Sidona na jugu Libanona. To je bio prvi napad na prenapučeni izbjeglički kamp, najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu, otkako su prije gotovo godinu dana izbila prekogranična neprijateljstva, navodi Reuters, a prenosi Hina.

Sudbina vojnog zapovjednika je trenutno nepoznata.

Ministri obrane SAD-a i Izraela za 'demontažu Hezbollaha'

Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je u ponedjeljak s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Kako stoji u priopćenju, složili su se oko "nužnosti demontiranja napadačke infrastrukture" duž granice kako bi se osiguralo da libanonski Hezbolah ne može izvesti napade na sjeverne izraelske zajednice, poput onog lanjskog 7. listopada.

Austin je ponovio da je potrebno diplomatsko rješenje kako bi se osiguralo da se civili mogu sigurno vratiti u svoje domove s obje strane granice.

''Podržavamo pravo Izraela na samoobranu protiv brutalnog terorizma. To podrazumijeva zasluženu pravdu za brutalne teroriste, kao što je to Nasralah. Istodobno želimo vidjeti diplomatsko rješenje za sukob na Bliskom istoku, što bi pružilo dugoročnu sigurnost narodima Izraela, Libanona, palestinskom narodu i široj regiji'', izjavio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. 

Tri civila poginula u izraelskom napadu na Damask

Tri civila su poginula, a devet ih je ranjeno u izraelskom napadu na glavni grad Damask, objavili su državni mediji rano u utorak, pozivajući se na vojne izvore.

Državni mediji su izvijestili da su se u glavnom gradu Sirije čule eksplozije, a da je protuzračna obrana presrela "neprijateljske mete" iznad okolice Damaska "tri puta zaredom u jednoj noći".

Izraelski napad također je prouzročio značajnu štetu na privatnoj imovini, dodali su.

Sirijska državna televizija ranije je objavila da je njezina voditeljica poginula u izraelskom napadu, a kako piše Reuters, trenutno nije jasno je li voditeljica bila među troje civila koje spominju državni mediji.

Na pitanje Reutersa o napadu, izraelska vojska je rekla da ne komentira izvješća stranih medija.

Mete napada su sela blizu granice gdje se nalaze članovi Hezbolaha

Uz vojnike na tlu, u akcijama izraelske vojske sudjeluju topništvo i zrakoplovstvo. Navodi se da su mete u selima blizu granice gdje se nalaze članovi Hezbolaha. 

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant najavio je jučer početak sljedeće etape rata, čiji je cilj stvaranje sigurnih uvjeta za povratak evakuiranih stanovnika na sjever Izraela. Gallant je o svemu razgovarao s američkim kolegom Lloydom Austinom i kako stoji u priopćenju Pentagona, složili su se da je na jugu Libanona nužno uništiti infrastrukturu koja služi za napade na Izrael.