MOGUĆI CYBER NAPADI Njemačka i FBI upozoravaju na rusku špijunažu i sabotažu u zemljama NATO-a i EU

cyber napad,Bosna i Hercegovina,fup,prevara,građani,elektronska pošta
Ilustracija

Njemačka obavještajna agencija upozorila je na cyber grupu koja pripada ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici (GRU) 29155, navodeći da je izvršila cyber napade na zemlje NATO-a i EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi na platformi X, Bundesverfassungsschutz je izjavio da izdaje upozorenje protiv grupe poznate kao UNC2589, zajedno s FBI-jem, američkom agencijom za kibernetičku sigurnost CISA, NSA-om i drugim međunarodnim partnerima.

"Cyber akteri, za koje se procjenjuje da su povezani sa 161. specijalističkim centrom za obuku glavnog obavještajnog direktorata ruskog Generalštaba (GRU), smatraju se odgovornima za operacije protiv globalnih ciljeva u svrhu špijunaže, sabotaže i nanošenja štete po ugled", naveli su.

Upozorenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u Europi zbog mogućnosti širenja ruskih hakera i špijuna od invazije Moskve na Ukrajinu 2022. godine, piše Reuters, prenosi RSE. Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za izvođenje nekoliko cyber napada na vladajuće socijaldemokrate, kao i na nekoliko drugih tvrtki uključenih u sektore logistike, obrane, zrakoplovstva i informacijske tehnologije.

U svom upozorenju, obavještajna agencija je navela da grupa, poznata i kao Cadet Blizzard ili Ember Bear, provodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju oštećenje web stranica i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU kojoj pripada grupa poznata je po sumnji u umiješanost u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji 2018. godine.