MARK ZUCKERBERG 'Američka vlada nas je pritiskala da cenzuriramo objave o pandemiji covida'

Mark Zuckerberg o pandemiji covida
Brendan Smialowski/AFP

Vlasnik Mete, Mark Zuckerberg, rekao je da žali što je popustio pod, kako tvrdi, pritiskom američke vlade da cenzurira objave o covidu na Facebooku i Instagramu tijekom pandemije, javlja Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zuckerberg je rekao da su visoki dužnosnici Bijele kuće u administraciji Joea Bidena „neprekidno pritiskali“ Metu, matičnu tvrtku Facebooka i Instagrama, da „cenzurira određeni sadržaj o covid-19“ tijekom pandemije.

„U 2021. godini, visoki dužnosnici iz Bidnove administracije, uključujući Bijelu kuću, neprekidno su pritiskali naše timove mjesecima da cenzuriraju određeni sadržaj o Covid-19, uključujući humor i satiru, i izrazili su puno frustracije prema našim timovima kada se nismo slagali,“ napisao je u pismu Jimu Jordanu, predsjedniku pravosudnog odbora američkog Zastupničkog doma. „Vjerujem da je vladin pritisak bio pogrešan.“

Tijekom pandemije, Facebook je dodao obavijesti o dezinformacijama korisnicima kada su komentirali ili lajkali objave za koje je procijenjeno da sadrže lažne informacije o Covidu.

Tvrtka je također brisala objave koje su kritizirale cjepiva protiv Covida i sugestije da je virus razvijen u kineskom laboratoriju.

Tijekom kampanje za predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godine, Biden je optužio platforme društvenih medija kao što je Facebook za „ubijanje ljudi“ dopuštanjem objavljivanja dezinformacija o cjepivima protiv koronavirusa na svojoj platformi.

„Mislim da smo napravili neke odluke koje, s benefitom retrospektive i novih informacija, danas ne bismo napravili,“ rekao je Zuckerberg. „Žalim što nismo bili otvoreniji o tome.

„Kao što sam rekao našim timovima u to vrijeme, snažno vjerujem da ne bismo trebali kompromitirati naše standarde sadržaja zbog pritiska bilo koje administracije iz bilo kojeg smjera. I spremni smo se suprotstaviti ako se nešto slično dogodi opet.“

Zuckerberg je također rekao da je Facebook „privremeno degradirao“ priču o sadržaju prijenosnog računala koje je posjedovao Hunter Biden, sin predsjednika, nakon upozorenja FBI-a da Rusija priprema kampanju dezinformacija protiv Bidena.

Zuckerberg je napisao da je od tada postalo jasno da priča nije bila dezinformacija, i „u retrospektivi, nismo trebali degradirati priču“.

Pravosudni odbor Zastupničkog doma, koji kontroliraju republikanci, nazvao je Zuckerbergova priznanja „velikom pobjedom za slobodu govora“ u objavi na Facebook stranici odbora.

Bijela kuća je obranila svoje postupke tijekom pandemije, rekavši da je poticala „odgovorne akcije za zaštitu javnog zdravlja i sigurnosti“.

„Naš stav bio je jasan i dosljedan,“ rekli su. „Vjerujemo da bi tehnološke tvrtke i drugi privatni akteri trebali uzeti u obzir učinke svojih postupaka na američki narod, dok donose neovisne odluke o informacijama koje predstavljaju.“