LAVROV PROZVAO SAD 'Sjedite li u pogrešnoj prostoriji? Ni riječi o Palestini bez Palestine'

rat u siriji, Sergej Lavrov, vitalij kličko

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, sudjelovao je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj se raspravljalo o aktualnoj krizi na Bliskom istoku s naglaskom na odnose Izraela i Palestine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je to obično slučaj s posljednjim sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a, i ovu su obilježile brojne rasprave, prvenstveno između američkih i ruskih dužnosnika, koji su iskoristili priliku da ponovno govore i o Ukrajini te uspoređuju pristup velikih sila jednom i drugom problemu.

Tijekom govora, Sergej Lavrov izjavio je kako Izrael pokušava uvući Ameriku u eskalaciju s Iranom, prenosi Klix.ba.

"Osjećaj je da ih žele isprovocirati i punom umiješanošću u sukob s Hezbolahom. Zaista se nadam da će Zapad učiniti sve da takve provokativne misli, ako postoje u izraelskom rukovodstvu, ostanu samo misli. Ili još bolje, da se zaborave", poručio je Lavrov.

Nakon toga, šef ruske diplomacije osvrnuo se na govor predstavnika Izraela koji je kritizirao Iran i rekao da Teheran isporučuje vojnu opremu koja se potom koristi protiv Ukrajinaca.

Ovu rečenicu Lavrov je iskoristio kako bi se ironično obratio američkoj predstavnici u Vijeću sigurnosti, Lindi Thomas-Greenfield.

"Usput, htio sam pitati uvaženu predstavnicu SAD-a. Jeste li, slušajući predstavnika Izraela, imali osjećaj da ste bili u pogrešnoj prostoriji i došli na pogrešnu diskusiju? Jasno vam je o čemu pričam", poručio je Lavrov.

Također, naglasio je kako se o Palestini ne može razgovarati bez palestinskih predstavnika.

"Uvjereni smo da su Palestinci sposobni samostalno određivati svoju budućnost bez uplitanja izvana. To se inače odnosi i na budućnost Gaze kao integralnog dijela palestinske države. Svi znamo kakvi se zakulisni kontakti sprovode, kakvi se planovi kuju te kako se predodređuje buduća struktura kako Gaze, tako i cijele palestinske države. O državi se praktički ne govori. Vjerujem da bismo svi trebali poštovati princip 'ni riječi o Palestini bez Palestine'", zaključio je Lavrov.