KURSK Putin tvrdi da su Ukrajinci gađali nuklearnu elektranu, oni ga demantiraju

putin
Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s najvišim dužnosnicima kazao je da je Ukrajina tijekom noćnog napada gađala nuklearnu elektranu u regiji Kursk. "Neprijatelj je po noći pokušao napasti nuklearnu elektranu. Obavijestili smo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja betonskih skloništa 

Putin tijekom sastanka nije iznio dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje. Elektrana Kursk jedna je od najvećih ruskih nuklearnih elektrana i osigurava približno polovinu električne energije regije u južnoj Rusiji. Vlasti u Kursku postavit će betonska skloništa u Kurčatovu, gdje se nalazi nuklearna elektrana Kursk, rekao je Aleksej Smirnov, vršitelj dužnosti guvernera regije. 

Putin je također naredio kreiranje jedinica za samoobranu u ruskim pograničnim regijama. Guverner Brjanska kazao je da su vlasti u regiji provele i obuku za hitnu evakuaciju iz pograničnih područja. 

Evakuirano 133.190 Rusa 

Vladimir Putin održava sastanak s visokim ruskim dužnosnicima o ukrajinskom upadu u Kursk. "Okupio sam vas kako bismo razgovarali o situaciji koja se trenutno razvija u pograničnim regijama Rusije", rekao je Putin na otvaranju sastanka. 

Iako je Moskva dosad pokušavala umanjiti značaj iznenadnog ukrajinskog upada 6. kolovoza, evakuirala je 133.190 ljudi iz "opasnog" pograničnog područja, rekao je vršitelj dužnosti regionalnog guvernera. 

Ukrajina: To je čista laž

Ukrajinski dužnosnik kazao je da su ove Putinove tvrdnje propaganda i "čista laž". "Rusija nas želi optužiti za nuklearni terorizam. Oni mogu sami provesti ovakvu provokaciju i pokušat će je prenijeti na međunarodnu razinu", rekao je Andrij Kovalenko. Šef IAEA-e Rafael Grossi ranije je rekao da će posjetiti elektranu Kursk zbog sigurnosnih rizika.