KRIPTO PREVARANT U Crnoj Gori uhićen Poljak kojeg se sumnjiči da je prevario klijente za više od 20 milijuna dolara

Roman Zimian

Državljanin Poljske, jedna od najtraženijih osoba za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, uhićen je jučer u Podgorici, priopćila je Uprava policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal RTCG saznaje da je u pitanju Roman Zimian (51).

Zimian se sumnjiči za kaznena djela iz oblasti ekonomskog kriminala i to za težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona.

Za ova kaznena djela propisana je kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji.

Iz policije su kazali da su Zimiana službenici Uprave policije locirali prekjučer i uhitili ga u Master kvartu, gdje se skrivao pod lažnim identitetom.

On će biti proveden sucu za istrage Višeg suda u Podgorici u cilju određivanja ekstradicijskog pritvora.

Zimian je jedan od osnivača i vlasnika fonda “Future net“ u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama.

Osumnjičen je da je zajedno sa svojim partnerom S.M. oštetio veći broj osoba iz Poljske i Južne Koreje, nanijevši štetu u ukupnom iznosu od oko 21 milijun američkih dolara.

Njegov partner S.M. je uhićen u Grčkoj, a zatim u Albaniji. Zimian je, ipak, 2022. godine bio uhićen u Italiji, ali je odatle pobjegao iz kućnog pritvora.

“Nakon što je u komunikaciji sa inozemnim partnerima potvrđen identitet osobe, izvršeni su pretresi na lokaciji gdje je traženi boravio i tom prilikom službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Grupe za visokotehnološki kriminal i Regionalnog centra sigurnosti ‘Centar’ su pronašli i oduzeli tehničke uređaje i predmete za koje se sumnja da proističu iz kaznenog djela i koji su privremeno oduzeti do okončanja ekstradicijskog postupka”, zaključeno je u priopćenju Uprave policije.