KONTRA DRUGIH ZEMALJA Grčka uvodi šestodnevni radni tjedan

Grčka
Pexels

Dok tvrtke u zemljama širom svijeta razmišljaju o uvođenju kraćih radnih tjedana, u Grčkoj su zaposlenici obaviješteni kako od sada mogu raditi šesti dan u tjednu, što je nekonvencionalan korak usmjeren na povećanje produktivnosti.

Nakon što je nadmašila druge Europljane u pogledu gospodarskog rasta, nacija koja je nekada bila u središtu najgore financijske krize na kontinentu ponovno se suprotstavlja trendu, uvodeći radni tjedan od 48 sati. Mjera, koju su sindikati okarakterizirali kao "barbarsku", stupa na snagu od ponedjeljka, prenosi The Guardian.

"To nema nikakvog smisla," rekao je Akis Sotiropoulos, član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedy. "Dok gotovo svaka druga civilizirana zemlja uvodi četverodnevni radni tjedan, Grčka odlučuje ići u suprotnom smjeru."

Nedostatak radnika

Pro-biznis vlada premijera Kyriakosa Mitsotakisa kaže kako je inicijativa postala nužna zbog dvostrukih opasnosti smanjenja broja stanovnika i nedostatka kvalificiranih radnika. Prije nego što je najavio zakonodavstvo – dio šireg seta radnih zakona donesenih prošle godine – Mitsotakis je projiciranu demografsku promjenu opisao kao "tempiranu bombu". U neviđenom egzodusu, procjenjuje se da je oko 500.000 uglavnom mladih obrazovanih Grka emigriralo od izbijanja gotovo desetljeće duge dužničke krize krajem 2009. godine.

Produljeni radni tjedan

Šestodnevna shema, kažu dužnosnici, primjenjivat će se samo na privatne tvrtke koje pružaju usluge 24/7. Pod produljenim radnim tjednom, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imat će opciju rada dodatna dva sata dnevno ili dodatne osmosatne smjene, nagrađene s dodatnih 40% na dnevnu plaću.

Bilo koji izbor, tvrdi vlada, riješit će pitanje neplaćanja zaposlenika za prekovremeni rad dok će se također rješavati sveprisutan problem neprijavljenog rada.

"Srž ovog zakona je prijateljska prema radnicima, duboko je usmjerena na rast," rekao je Mitsotakis prije nego što je grčki parlament odobrio zakon. "I dovodi Grčku u skladu s ostatkom Europe."

Ulični prosvjedi

Ali reakcija je bila žestoka. U zemlji s gotovo nikakvom tradicijom inspekcija na radnom mjestu, kritičari tvrde da reforma u konačnici zvuči kao smrtni zvon petodnevnog radnog tjedna, posebno zato što omogućuje poslodavcima da diktiraju je li šesti radni dan potreban.

Za protivnike, koji su već izašli na ulice u prosvjedima, reforma urušava zakonske zaštite i poništava dugo uspostavljena prava radnika u ime fleksibilnosti.

"U stvarnosti, ovo je donijela vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većih profita za kapital," rekao je Sotiropoulos. "Bolja produktivnost dolazi s boljim radnim uvjetima, boljom kvalitetom života, a to, sada znamo, znači manje sati, a ne više."

Četverodnevni radni tjedan u drugim zemljama

Programi probnog četverodnevnog radnog tjedna više su puta pokazali povećane razine produktivnosti, s istraživačima koji su rezultat pripisali poboljšanim razinama fokusa. Belgija je 2022. godine donijela zakon kojim se zaposlenicima daje zakonsko pravo da raspodijele svoj radni tjedan na četiri dana umjesto na pet, a pilot programi su provedeni u zemljama uključujući UK, Njemačku, Japan, Južnu Afriku i Kanadu.

Grci već rade najduže sate u Europi, prosječno 41 sat tjedno prema podacima statističke agencije EU-a, Eurostat, iako su ankete također pokazale da su plaćeni mnogo manje. Lijeva oporba često je kritizirala "bugarske plaće u zemlji britanskih cijena", tvrdeći da je fenomen samo pogoršao odljev mozgova.

Ljudi u mirovini, koji su također potaknuti na rad prema zakonu, uključili su se u raspravu.

"Ono što vlada zapravo kaže je 'idi i radi duže, zatvorit ćemo oči čak i ako si umirovljenik,'" rekao je Grigoris Kalomoiris, koji vodi sindikat umirovljenih učitelja (Pesek).

"Zna da većina Grka, s prosječnom mjesečnom plaćom od 900 eura, može preživjeti samo do 20. dana u mjesecu. Ova najnovija barbarska mjera neće riješiti temeljni problem nedostatka radne snage i mnogi od nas smatraju da je vrlo nepravedna prema nezaposlenim mladim Grcima koji možda nikada neće imati posao."