KAKO JE IZRAEL PRONAŠAO VOĐU HAMASA Glave ga je koštao običan vojnik

Yahya Sinwar
AFP

Izraelska vojska je preko godinu dana tragala za vođom Hamasa, koji je nestao u Gazi nedugo nakon što je organizirao masakr 7. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yahya Sinwar, 61-godišnji vođa Hamasa, navodno je veći dio vremena proveo skrivajući se u tunelima ispod Pojasa Gaze, zajedno s tjelohraniteljima i "ljudskim štitom" izraelskih talaca, prenosi Index.hr

No, čini se da je na kraju stradao u slučajnom susretu s izraelskom patrolom u južnoj Gazi. Taoci nisu pronađeni.

Mnogi detalji o Sinwarovoj smrti i dalje su nepoznati, ali nešto se i zna.

Rutinska patrola

Izraelska vojska (IDF) navodi da je jedinica iz 828. brigade Bislamach u srijedu patrolirala područjem Tal al-Sultan kod Rafaha. Identificirana su tri militanta i u sukobu s izraelskim vojnicima su ubijeni.

U početku ništa nije ukazivalo na posebnu važnost ovog sukoba, pa se vojnici nisu vraćali na mjesto događaja do četvrtka ujutro.

A onda se, prilikom pregleda tijela, otkrilo da je jedno od njih bilo zapanjujuće slično vođi Hamasa.

Međutim, tijelo je ostalo na mjestu zbog sumnje na postavljene mine, pa je dio prsta poslan na testiranje u Izrael. Njegovo tijelo je naposljetku izvučeno i prebačeno u Izrael kasnije tog dana, nakon što je područje osigurano.

Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a, izjavio je da njegove snage nisu znale da je Sinwar tamo, ali su nastavile s operacijama.

Rekao je da su vojnici identificirali trojicu muškaraca kako trče iz kuće u kuću, a Sinwar je bio među njima.

Sinwar je pobjegao u jednu od zgrada i ubijen je nakon što je lociran dronom.

Izrael je jučer poslijepodne prvi put objavio da istražuje mogućnost da je Sinwar ubijen.

Unutar nekoliko minuta nakon te objave, na društvenim mrežama su se pojavile slike tijela muškarca sa sličnim crtama lica kao Sinwar, koji je pretrpio teške ozljede glave.

Međutim, službenici su upozorili da identitet trojice ubijenih muškaraca u tom trenutku nije mogao biti potvrđen.

Ubrzo nakon toga izraelski izvori su potvrdili da su "sve sigurniji" da su ga ubili. Sve potrebne pretrage su obavljene, a Izrael je kasnije potvrdio da je Sinwar eliminiran.

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, izjavio je da je "zlo pretrpjelo jak udarac, ali je upozorio da rat u Gazi nije gotov.

Glavni Izraelov cilj, ali ne i kraj rata u Gazi

Sinwarovo ubojstvo bio je glavni cilj Izraela, koji ga je označio za eliminaciju ubrzo nakon masakra 7. listopada. No, njegova smrt ne znači kraj rata u Gazi.

Dok je Netanyahu rekao da je poravnao račune, naglasio je da će rat trajati sve dok se ne spasi preostali 101 talac, koje Hamas još uvijek drži.

"Obiteljima talaca želim reći: ovo je važan trenutak u ratu. Nastavit ćemo borbu dok se svi vaši voljeni, naši voljeni, ne vrate kući."

U Izraelu, obitelji talaca izrazile su nadu da bi sada moglo doći do prekida vatre kako bi se njihovi bližnji vratili.