JULIAN ASSANGE Pušten iz strogo čuvanog zatvora, neće biti izručen SAD-u

Julian Assange

Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama. U ponedjeljak je privatnim zrakoplovom napustio Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što je pušten iz strogo čuvanog zatvora Belmarsh u kojem je proveo više od 1900 dana.

Odvjetnici osnivača WikiLeaksa i američka Vlada sklopili su dogovor prema kojem će Assange priznati krivnju za urotu i otkrivanje klasificiranih dokumenata američke nacionalne obrane, te će biti osuđen na 62 mjeseca zatvora. Kaznu neće služiti u SAD-u, bit će mu priznato vrijeme koje je već proveo u britanskom zavoru.

Assange bi se u srijedu u 9 ujutro po lokalnom vremenu trebao pojaviti pred saveznim sudom u Saipanu, administrativnom središtu američkog teritorija Sjevernomarijanski otoci na zapadnom Pacifiku. Pred sucem bi trebao priznati krivnju prema jednoj točki optužnice te nakon formalnog ročišta isti dan otputovati u svoju domovinu Australiju, prenosi HRT.

"Julian Assange je slobodan", objavio je WikiLeaks na platformi X uz kratak videoisječak na kojem se vidi kako Assange potpisuje dokumente, a zatim ulazi u zrakoplov.

Assange je postao poznat pokretanjem WikiLeaksa 2006. godine, stvarajući internetsku platformu za zviždače kojoj izvori mogu anonimno slati povjerljive materijale, dokumente i videozapise.

"Objavljene tajne brojnih država"

No u središtu pozornosti našao se kada su objavljene tajne brojnih država, uključujući i materijal o američkoj vojnoj aktivnosti u Iraku i Afganistanu.

Međunarodnu je javnost najviše šokirala snimka vojnog helikoptera koji otvara vatru na skupinu civila u Bagdadu, među kojima su bila i dva fotografa Reutersa. Uslijedila je objava tisuća povjerljivih diplomatskih depeša.

Tijekom američke predsjedničke kampanje 2016. objavljuje brojne e-mailove ukradene Demokratskoj stranci, prilično neugodne za tadašnju predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton i njezine suradnike.

Sjedinjene Države optužile su ga prema 18 točaka optužnice za kršenje Zakona o špijunaži u administraciji bivšeg predsjednika DonaldaTrumpa 2019.

Među povjerljivim dokumentima koje je WikiLeaks objavio bili su i vojni materijali koje je organizaciji poslala Chelsea Manning, bivša obavještajna analitičarka američke vojske koja je zbog toga bila osuđena na 35 godina zatvora. Pomilovao ju je bivši američki predsjednik Barack Obama 2017.

Julian Assange, za jedne nekonvencionalni novinar i heroj koji se bori za otkrivanje istine, za druge avanturist koji je nekim objavama ugrozio sigurnost drugih, mogao bi biti slobodan nakon 12 godina duge pravne bitke. Sedam je godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Velikoj Britaniji skrivajući se od izručenja Švedskoj zbog optužbi o navodnom silovanju i seksualnom uznemiravanju. Švedska je 2019. odustala od njegova pravnog pogona.

U strogom zatvoru nedaleko od Londona dane je provodio urušena zdravlja u maloj ćeliji okružen knjigama, s pravom na jednosatnu šetnju.

U međuvremenu se oženio jednom od svojih odvjetnica s kojom je dobio i dvoje djece.

Stella Assange na društvenim je mrežama potvrdila da je njezin suprug pušten na slobodu.