IZRAELSKI MEDIJI 'Ubijen vođa Hamasa'

Ubijen vođa Hamasa Yahya Sinwar
Ali Jadallah

Dva izraelska medija, Kan i Kanal 12, citirali su danas izraelske dužnosnike koji kažu da je vođa Hamasa Yahya Sinwar eliminiran. Izraelska vojska (IDF) ranije je danas objavila da provjerava je li on ubijen u napadu u Pojasu Gaze, a i članovi sigurnosnog kabineta obaviješteni su o toj mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski mediji izvještavaju o njegovoj smrti pozivajući se na službene procjene. Sinwar je, kako navode, ubijen tijekom operacije IDF-a u Gazi.

Prema vojnim izvještajima, Sinwar nije bio izravna meta izraelskih vojnika već su oni uočili nekoliko boraca kako ulaze u zgradu, što je dovelo do napada u kojem je zgrada djelomično srušena, piše The Times of Israel.

Tijelo vrlo slično Sinwaru

Nakon što su pretražene ruševine, otkriveno je tijelo koje nalikuje Sinwaru. Na društvenim mrežama objavljena je i iznimno uznemirujuća fotografija tijela.

IDF je uzeo DNK uzorak kako bi ga hitno analizirali i dobili službene podatke, no tijelo još uvijek nije prebačeno u Izrael jer je područje na kojem je pronađeno vrlo gusto minirano.

Unatoč tome, neki izraelski dužnosnici tvrde da je Sinwar eliminiran. Na sebi je u trenutku kad je ubijen, imao vojni prsluk s ručnim bombama.

‘Doći ćemo do svakog terorista’

Nakon što su se pojavile spekulacije o tome da je jedno od tijela u srušenoj zgradi Sinwarovo, izraelski ministar obrane Yoav Gallant napisao je na X-u: “Doći ćemo do svakog terorista i eliminirati ga”.

Uz citat iz Biblije, Gallant je objavio fotografije bivšeg vojnog vođe Hamasa Muhammada Deifa i vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha, s križevima preko njihovih lica te treću, crnu fotografiju na kojoj je također križ, a koja bi trebala predstavljati Sinwara.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je da je obiteljima izraelskih talaca javljeno da u ovoj operaciji nije bilo stradalih Izraelaca.

Okružio se taocima i tako štitio

Naime, ranije su kružile informacije da se Sinwar okružio izraelskim taocima kako bi se zaštitio, što je i administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena svojedobno spominjala kao moguću situaciju. IDF nastavlja s analizom podataka kako bi i službeno potvrdili je li tijelo pronađeno u zgradi doista Sinwarovo.

Bude li njegova smrt potvrđena, to će biti najznačajnija smrt od prošlomjesečnog ubojstva vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha ubijenog u zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta.

Izrael ga je nazvao ‘Lice zla’

Izrael je Sinwara nazvao “Lice zla”. Vođa Hamasa djelovao je u tajnosti, stalno se selio i koristio pouzdanim glasnicima za nedigitalnu komunikaciju. Nije viđen u javnosti od napada na Izrael, 7. listopada prošle godine, piše Reuters. Sinwar je bio jedan od glavnih arhitekata napada na Izrael koji je Hamas izveo tog dana.

Tijekom višemjesečnih pregovora o prekidu vatre koje su vodili Katar i Egipat, Sinwar je jedini donosio odluke koje se tiču Hamasa, navode izvori iz Hamasa. Pregovarači su danima čekali njegove odgovore koji su stizali kroz tajnoviti lanac glasnika.

Osobe bliske Sinwaru navode da je njegovu odlučnost u borbi oblikovalo siromaštvo u kojem je odrastao u izbjegličkim kampovima u Gazi i 22 godine provedene u brutalnim uvjetima u izraelskom pritvoru, uključujući razdoblje u Ashkelonu, sve do razmjene talaca 2011. godine. Sinwar je postao član Hamasa ubrzo nakon njegova osnutka 1980-ih godina, prihvativši radikalnu islamističku ideologiju skupine koja nastoji uspostaviti islamsku državu u povijesnoj Palestini i protivi se postojanju Izraela.