VIDEO  Izraelci su tjednima spremali osvetu, a onda su na Iran udarili noćas u više navrata

Izrael napao Iran

SAD je pozvao Iran da prestane napadati Izrael kako bi prekinuo krug nasilja nakon izraelskih zračnih napada na iranske vojne ciljeve u znak odmazde za raketni baraž. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, Sean Savett, rekao je: "Pozivamo Iran da prestane s napadima na Izrael kako bi ovaj ciklus borbi mogao završiti bez daljnje eskalacije." Ističući da SAD nisu sudjelovale u operaciji, dodao je: Naš je cilj ubrzati diplomaciju i deeskalirati napetosti u regiji Bliskog istoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki dužnosnik administracije rekao je da su predsjednik Joe Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost surađivali s "Izraelcima posljednjih tjedana kako bi potaknuli Izrael da provede ciljani i proporcionalni odgovor s malim rizikom od ozljeda civila". "Čini se da se upravo to dogodilo večeras", rekao je dužnosnik novinarima.

Javno, ali privatnim kanalima, Sjedinjene Države vršile su pritisak na Izrael da vrlo pažljivo formulira svoj osvetnički napad na Iran, piše u svojoj analizi britanski Sky News.

Napad iranskih balističkih projektila na Izrael 1. listopada (sam po sebi odmazda u nizu eskalirajućih akcija obiju strana) izazvat će značajan izraelski odgovor - u što Bidenova administracija nije sumnjala. Ali diplomatski izazov predsjednika Bidena bio je uvjeriti Izrael da bude pametan sa svojim odgovorom, znajući da bi sve što je preveliko moglo potaknuti brzu spiralu sveopćeg regionalnog rata koji bi uvukao Ameriku - i to samo nekoliko tjedana prije američkih izbora. Bio bit to scenarij iz noćne more, prenosi Jutarnji.

Biden i njegov tim prepoznali su da bi izraelski premijer Netanyahu mogao iskoristiti trenutak koji je dugo tražio i izvršiti snažan udar na Iran.

Iako je to bilo taktički privlačno, posebno nakon spektakularnih taktičkih uspjeha Izraela protiv Hezbolaha u Libanonu, američka administracija vjerovala je da bi bilo strateški vrlo opasno u izazivanju šireg sukoba.

Problem za Bidena bio je taj što je vidio da je njegova sposobnost utjecaja na izraelskog vođu Netanyahua tijekom prošle godine - u Gazi, a potom i u Libanonu - bila ograničena.

I tako je Bidenov stav o tome kako misli da bi Izrael trebao uzvratiti morao biti neuobičajeno javno artikuliran - rekao je novinarima na pisti zračne luke prije nekoliko tjedana da ne misli da bi Izrael trebao napasti iranska nuklearna postrojenja ili naftna postrojenja.

Iza kulisa, u tijeku je bila intenzivna diplomatska operacija. Američki državni tajnik Antony Blinken upravo se vratio s turneje po regiji koja je uključivala i put u Izrael. Dio toga bio je nastavak pritiska na Izrael da oblikuje svoju odmazdu na način koji će obnoviti odvraćanje, ali ne potaknuti eskalaciju.

Još ne znamo kako će Iran odgovoriti na događaje od ove noći, ali Amerikanci smatraju da je priroda izraelskih napada u skladu s onim što je Bijela kuća savjetovala, navodi Sky News.

Ponovno je uspostavljen zračni promet na nebu iznad Irana. Letovi su se nastavili oko dva i pol sata nakon što je IDF poručio da je napad završen, a misija ispunjena.

Britanska vlada je rekla da "pomno" prati razvoj situacije na Bliskom istoku nakon što je rano u subotu Izrael izveo niz zračnih napada na vojne ciljeve u Iranu te dodala da daljnja eskalacija "nije ni u čijem interesu".

Glasnogovornik je dodao da vlada podržava "pravo Izraela na samoobranu" dokle god poštuje "međunarodno humanitarno pravo".

"Daljnja eskalacija nije ni u čijem interesu", nastavlja priopćenje.

Bliski istok dočekao je u noći sa petka na subotu izraelski odgovor na iranski napad, u kojem je 1. listopada na Izrael ispaljeno oko 200 balističkih projektila.

Izraelski napad na Iran odvijao se u tri vala i već je završen, objavila je prije zore u subotu izraelska javna radiotelevizija nakon što je Tel Aviv rekao da je pogodio vojne ciljeve u Iranu.

Iranski mediji su zabilježili više eksplozija tijekom nekoliko sati u glavnom gradu i u blizini vojnih baza, no nije bilo izvješća o prouzročenoj šteti ili žrtvama.

Napetosti između suparnika Izraela i Irana su eskalirali otkako je Hamas, proiranska palestinska militantna skupina u Gazi, napao Izrael 7. listopada 2023.

Strahovi da bi Iran i Sjedinjene Američke Države mogli biti uvučeni u regionalni rat su narasli nakon što je Izrael pojačao svoje napade na proiransku libanonsku miliciju Hezbolah prošlog mjeseca, uključujući zračne napade na libanonski glavni grad Bejrut te kopnenu operaciju kao i godinu dana star sukob u Pojasu Gaze.

"Kao odgovor na mjesece neprestanih napada iranskog režima na državu Izrael, Izraelske obrambene snage sada izvode precizne napade na vojne ciljeve u Iranu", objavio je IDF u priopćenju.

Vojska je kasnije rekla da je završila svoje "ciljane" napade na vojne mete u Iranu, dodavši da su se njeni zrakoplovi sigurno vratili u zemlju.

Izrael tvrdi da ima pravo i dužnost odgovoriti na napade Teherana i njegovih posrednika, koji su uključivali lansiranje projektila s iranskog teritorija.

Američki dužnosnik je rekao da ciljevi izraelskog napada nisu bili energetska infrastruktura ni nuklearna postrojenja.

Američki predsjednik Joe Biden je upozorio da Washington, glavni saveznik Izraela koji ga opskrbljuje oružjem, neće podržati napad na iranska nuklearna postrojenja te je kazao da bi Izrael trebao razmotriti alternative umjesto napada na iranska naftna polja.

Iranske vlasti su u više navrata upozorile Izrael da će se u slučaju bilo kakvog napada na Iran suočiti sa snažnijom odmazdom.

"Iran zadržava pravo odgovoriti na bilo kakvu agresiju, a nema sumnje da će se Izrael suočiti s razmjernom reakcijom za svaku akciju koju poduzme", rekla je poluslužbena novinska agencija u subotu, citiravši izvore.

Iranska državna televizija je citirala vojnog glasnogovornika koji je rekao da su eksplozije koje su se čule u Teheranu povezane sa "sustavima protuzračne obrane koji reagiraju na pokušaje cionističkog režima (Izraela) da napadne tri lokacije oko grada Teherana".

Videosnimke koje su emitirali iranski mediji prikazuju sustave protuzračne obrane kako neprestano gađaju nadolazeće projektile u središtu Teherana, no nije objavljeno koje su lokacije napadnute.

Poluslužbena iranska novinska agencija Fars je rekla da je napadnuto nekoliko vojnih baza zapadno i jugozapadno od Teherana. Agencija Tasnim je objavila da su napadnute baze Iranske revolucionarne garde, no da nisu oštećene.

Glasnogovornik iranske organizacije za civilno zrakoplovstvo je kazao da su svi letovi do daljnjega otkazani, prema državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Susjedni Irak je također do daljnjega suspendirao sve letove u svojim zračnim lukama, objavila je njegova novinska agencija.

Sirijska novinska agencija SANA je izvijestila da je Izrael izveo zračne napade na vojne objekte u središnjim i južnim dijelovima zemlje, no Izrael nije potvrdio napade na Siriju.

Izrael je rekao da su premijer Benjamin Netanyahu, ministar obrane Yoav Gallant i drugi sigurnosni dužnosnici pomno pratili operaciju iz vojnog zapovjednog centra u Tel Avivu.


Gallant je razgovarao s američkim kolegom Lloydom Austinom netom prije početka izraelskih napada, rekao je američki dužnosnik.

Izrael je prije napada na iranske ciljeve obavijestio SAD, no Washington nije bio uključen u operaciju, rekao je drugi američki dužnosnik za Reuters.

Američki državni tajnik Antony Blinken je u srijedu rekao da izraelska odmazda ne smije dovesti do veće eskalacije.

Čak i dok je pokušavao nagovoriti Izrael da prilagodi svoje napade, SAD je uvjeravao svog najbližeg saveznika na Bliskom istoku da će mu pomoći u obrani u slučaju da Teheran odluči započeti protunapad.

To uključuje odluku američkog predsjednika Joe Bidena da u Izrael premjesti američki sustav proturaketne obrane THAAD te stotinjak američkih vojnika da njima upravljaju.

Viši dužnosnik Bidenove administracije je kasno u petak rekao da izraelski napadi na vojne ciljeve u Iranu predstavljaju proporcionalan odgovor na ranije napada Teherana, s niskim rizikom za civile.

Dužnosnik je dodao da bi to trebao biti kraj izravne razmjene vatre između dviju zemalja, istaknuvši da SAD ima više direktnih i indirektnih kanala komunikacije s Iranom, gdje je razjasnio svoj stav.