ISPALILI RAKETE Hutisti pogodili ukrajinski teretni brod

Crveno more brod Huti
Ilustracija/Afp

Središnje zapovjedništvo SAD-a izvijestilo je u petak kako je u Adenskom zaljevu s dvije protubrodske balističke rakete pogođen brod za rasuti teret u ukrajinskom vlasništvu. Dodaju kako su u koalicijske snage tijekom dana uništile više dronova, senzor protuzračne obrane te dva patrolna broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja 24 sata snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a (USCENTCOM) uspješno su uništile jedan senzor protuzračne obrane u području koje kontroliraju hutisti u Jemenu.

Zatim su snage USCENTCOM-a uspješno uništile jedno površinsko besposadno plovilo (USV) i dva patrolna broda hutista u Crvenom moru, prenosi HRT.

U zasebnom napadu, snage USCENTCOM-a uspješno su uništile jedan dron (UAS) lansiran iz područja pod kontrolom hutista u Jemenu iznad Crvenog mora.

Utvrđeno je da ovi sustavi predstavljaju neposrednu prijetnju američkim i koalicijskim snagama te trgovačkim brodovima u regiji. Ova je radnja poduzeta kako bi se zaštitila sloboda plovidbe i učinile međunarodne vode sigurnijima za američke, koalicijske i trgovačke brodove.

Uz to, hutisti koje podržava Iran lansirali su dvije protubrodske balističke rakete (ASBM) iz jemenskog područja u Crveno more. Američki, koalicijski i trgovački brodovi nisu prijavili ozlijeđene niti značajnu štetu.

Kasnije je M/V Verbena, brod za rasuti teret pod palauanskom zastavom, u ukrajinskom vlasništvu s poljskom posadom, pogođen po drugi put u 24 sata, jednim ASBM-om lansiranim iz jemenskog područja u Adenskom zaljevu.

Ovo kontinuirano zloćudno i bezobzirno ponašanje hutista koje podržava Iran prijeti regionalnoj stabilnosti i ugrožava živote pomoraca preko Crvenog mora i Adenskog zaljeva. Hutisi tvrde da djeluju u ime Palestinaca u Gazi, a ipak ciljaju i prijete životima državljana trećih zemalja koji nemaju nikakve veze sa sukobom u Gazi. CENTCOM će nastaviti djelovati s partnerima kako bi Hutije pozvali na odgovornost i degradirali njihove vojne sposobnosti, stoji u priopćenju.

Napetosti na izraelsko-libanonskoj granici

Izraelska vojska u petak je nastavila bombardiranje pojasa Gaze bez napretka u pregovorima o prekidu vatre, zajedno s izbijanjem nasilja na granici između Izraela i Libanona.

U ranim jutarnjim satima svjedoci su izvijestili o izraelskim napadima u različitim područjima pojasa Gaze, posebno u središtu enklave.

U Libanonu, Nacionalna nacionalna novinska agencija (Ani) izvijestila je u petak o smrti jednog civila i brojnim ozlijeđenima u napadu izraelskih zrakoplova u blizini Tira, na jugu zemlje, nakon snažnog raketnog napada libanonskog Hezbolaha u četvrtak u sjevernom Izraelu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak na summitu G7 da će Francuska, Sjedinjene Države i Izrael raditi u "trilateralnom" formatu na francuskom planu puta za smirivanje napetosti na izraelsko-libanonskoj granici.

Plan posebice predlaže prekid nasilja s obje strane i povlačenje snaga Al Radvana, elitne postrojbe libanonskog šijitskog pokreta Hezbolah, i drugih naoružanih skupina deset kilometara od granice s Izraelom, doznaje se od libanonskih dužnosnika.

Međutim, Hezbollah, koji kaže da je u posljednja dva dana izveo bombaške napade u znak odmazde za smrt jednog od svojih viših zapovjednika u izraelskom napadu, u ovoj fazi odbija sudjelovati u pregovorima sve dok ne postoji trajni prekid vatre u Gazi.

Plan o primirju u Gazi koji je 31. svibnja najavio Joe Biden, glavni izraelski saveznik, do sada se nije ostvario, a izraelska vlada i palestinski islamistički pokret Hamas ostali su pri svojim stajalištima.