ISIL-OV TERORIST Objavljena snimka na kojoj tvrdi da je napad odmazda i za ubijanje muslimana u Bosni i Hercegovini

Islamska država
Screenshot

Teroristička oružana skupina Islamska država objavila je snimku dva dana nakon smrtonosnog napada u njemačkom gradu Solingenu, tvrdeći da prikazuje Sirijca osumnjičenog da je nožem ubio tri osobe, javlja dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snimci, koja traje oko minutu, vidi se maskirani mladić koji ispred kamere drži dugački nož. Zatim se na arapskom jeziku zaklinje na vjernost vođi Islamske države, oslovljavajući ga titulom "emir", piše Bild.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Solingenu u subotu.

Islamska država objavila je putem svojih kanala na internetu da je primila video od osobe koja je nasumično napadala i ubijala nožem ljude na festivalu u gradu istočno od Düsseldorfa.

Do sada nije bilo moguće provjeriti je li snimljeni muškarac doista 26-godišnjak osumnjičen za napad, kao ni kada je video snimljen.

Mladić sa snimke sebe naziva Samarkand A, što bi moglo biti njegovo ratno ime.

Tvrdio je da je iz Dais al Saura u istočnoj Siriji. Tamo su još uvijek aktivne ćelije Islamske države koje izvode terorističke napade.

Osumnjičeni za zločin u Solingenu predao se u subotu navečer. Savezni tužitelji terete ga za pridruživanje Islamskoj državi, ali ime navedeno u istrazi razlikuje se od onog na videu.

Čovjek s materijala Islamske države navodi da je napad odmazda za ubijanje muslimana u Siriji, Iraku i Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se svojim roditeljima, također je rekao da je napad osveta za "narod Palestine", žrtve "cionističkog" masakra, aludirajući na rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.