HEZBOLAH POZVAO NA 'DAN BIJESA' Smrtonosna eksplozija u bolnici u Gazi izazvala prosvjede diljem Bliskog istoka

Prosvjed Libanon
NDTV

Eksplozija u bolnici al-Ahli al-Arabi u Gazi u utorak navečer, za koju se izvješćuje da je usmrtila stotine ljudi, postala je središnja točka bijesa diljem regije, potičući prosvjede širom arapskog svijeta i izvan njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamas je za eksploziju optužio izraelski zračni napad, dok je izraelska vojska izjavila da je bolnicu pogodio raketni napad lansiran od strane militantne skupine Palestinski islamski džihad. Islamski džihad je porekao odgovornost.

'Dan bijesa'

Libanonski Hezbolah, koji podržava Iran, pozvao je na "dan bijesa" koji se poklapa s dolaskom američkog predsjednika Joea Bidena u regiju, prenosi Guardian.

Ministarstvo zdravstva Gaze, koje vodi Hamas, izjavilo je da je najmanje 500 ljudi poginulo. Glasnogovornik građanske obrane Gaze procijenio je broj poginulih na oko 300.

Biden leti u Izrael

Eksplozija u bolnici u Gazi dodatno je pogoršala napetosti na Bliskom istoku i podigla uloge za američkog predsjednika Joea Bidena dok leti u Izrael u srijedu kako bi iskazao podršku njihovom ratu protiv Hamasa. Bijela kuća je izjavila da će Biden postaviti "teška pitanja" tijekom sastanaka s izraelskim liderima.

Bijela kuća je objavila da Joe Biden neće putovati u Jordan. Odluka je donesena nakon što je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi izjavio da Jordan više neće održavati planirani summit s američkim predsjednikom i egipatskim i palestinskim liderima koji je bio zakazan u Amanu. Safadi je, govoreći za Al Jazeeru, rekao da je summit otkazan jer "nema koristi u razgovoru sada o ničemu osim zaustavljanju rata".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, pozvao je u srijedu na "trenutačno humanitarno primirje". Također je pozvao Izrael da "odmah omogući neograničen pristup humanitarnoj pomoći za zadovoljenje najosnovnijih potreba stanovništva Gaze, koje su u ogromnoj većini žene i djeca". Guterres će stići u Kairo u četvrtak.