GLOBALNI KVAR Masovni IT prekidi utječu na zrakoplovne kompanije, medije i banke

greška kvar
Ilustracija/Unsplash

Nekoliko australskih institucija, uključujući velike banke, medijske kuće i jednu zrakoplovnu kompaniju, izvijestilo je kako su pogođeni masovnim IT prekidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jetstar je onemogućen u zračnoj luci Sydney, supermarketi doživljavaju kaos na blagajnama, a televizijske mreže ostale su bez pomoći jer su im otkazali automatski čitači, grafika i računala, piše BBC.

Teškoće i u SAD-u

Nekoliko sati prije nego što je Australija teško pogođena, nekoliko zrakoplovnih kompanija u SAD-u također je izvijestilo da su morali prizemljiti avione zbog IT problema.

Uzrok prekida još uvijek nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju to s Microsoftovim operativnim sustavima.

Australska web stranica za izvještavanje o prekidima Downdetector pokazuje prijavljene probleme od strane National Australia Bank, telekomunikacijske tvrtke Telstra, Googlea i drugih.

Službena Microsoft 365 usluga objavljena na platformi X ranije tijekom dana navodi da "istražujemo problem koji utječe na sposobnost korisnika da pristupe različitim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama".

U izjavi australskog nadzornika za kibernetičku sigurnost navodi se da nema informacija koje bi sugerirale da se radi o incidentu kibernetičke sigurnosti. "Prema našim trenutnim informacijama, ovaj prekid je povezan s tehničkim problemom treće strane softverske platforme koju koriste pogođene tvrtke", navodi se u izjavi.