GENERALNA SKUPŠTINA UN-a Biden se obraća posljednji put kao predsjednik Amerike

Joe Biden
Tanjug/AP

Više od 130 predsjednika, premijera i monarha, zajedno s desecima ministara, govorit će na dvodnevnom Samitu o budućnosti u New Yorku, u okviru 79. sjednice Generalne skupštine UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će jedna od glavnih tema biti ratovi u Gazi, Ukrajini i Sudanu, te sve veća mogućnost eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres prošlog je tjedna izjavio za Reuters da trenutno ne postoji rješenje za ratove u Gazi i Ukrajini.

Značajan trenutak na otvaranju skupštinskog sastanka bit će posljednje veliko pojavljivanje američkog predsjednika Joea Bidena s obzirom na kraj njegovog predsjedničkog mandata, prenosi Tanjug.

Kako bi se odgovorilo na brojne globalne izazove, Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica SAD-a pri UN-u, izjavila je da će fokus SAD-a na sastancima biti na okončanju "pošasti rata", budući da dvije milijarde ljudi žive u područjima pogođenim sukobima.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas trebao bi govoriti u četvrtak ujutro, dok će izraelski premijer Benjamin Netanyahu govoriti istog dana poslijepodne.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij govorit će dva puta - u utorak na sastanku na visokoj razini Vijeća sigurnosti UN-a, koji su sazvale SAD, Francuska, Japan, Malta, Južna Koreja i Velika Britanija, dok će se Generalnoj skupštini obratiti u srijedu ujutro.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Keir Starmer bit će prisutni u UN-u zajedno s Bidenom, dok ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping šalju svoje ministre vanjskih poslova. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi govoriti na Generalnoj skupštini 28. rujna.