ESKALACIJA RATA Izrael gađao središte Bejruta, o cijeloj situaciji zanimljive izjave dala i Saudijska Arabija

Rat u Libanonu

Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) u Libanonu objavio je da su tri njegova člana ubijena u zračnom napadu na Bejrut u ranim jutarnjim satima.
Udarom u blizini mosta Cola, glavnog raskrižja u gradu, prvi put je pogođena lokacija unutar granica glavnog grada Libanona otkako su počeli napadi Izraela na tu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naoružana grupa je rekla da su ubijeni Mohammed Abed Al-Al, član njenog političkog biroa i šef vojno-sigurnosnog odjela, Imad Odeh, član njenog vojnog odjela i vojne zapovijedi u Libanu, te Abdul Rahman Abed Al-Al.

PFLP je obećao da će "nastaviti put borbe i otpora sve dok okupacija ne bude izbrisana bez obzira na to koliko dugo to traje i bez obzira na to koliko su velike žrtve".

Službenici Saudijske Arabije su kazali da "stoje uz libanonski narod" nakon izraelskih napada na tu zemlju. 

Ovo je prvi put da je Saudijska Arabija javno komentirala situaciju u Libanonu otkako je Izrael ubio vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha.

No u priopćenju saudijskog ministarstva vanjskih poslova Nasrallah se uopće ne spominje.  Umjesto toga rečeno je da se "suverenitet Libanona mora očuvati".

Izraelski portal Walla javlja da, iako odluka još nije donesena na političkom nivou, Izraelska vojska završava "značajne operacije" u sklopu pripreme za kopneni upad u južni Libanon.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da postoji konsenzus u vrhu IDF-a i na političkom nivou da je kopnena invazija samo pitanje vremena.

"Cilj kopnenih manevara je uništavanje ciljeva, ali i projiciranje moći Izraela i IDF-a na Bliski istok, a naročito na Hezbollah", rekao je.