DOBILI PO 1.000 EURA Njemačka deportirala migrante u Afganistan

Afganistanci
Ilustracija

Njemačka je prvi put od dolaska talibana na vlast deportirala osuđene kriminalce u Afganistan, priopćila je njemačka vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka je danas ujutro prvi put od kolovoza 2021. provela prisilno vraćanje državljana Afganistana u zemlju porijekla", priopćio je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

On je rekao da se radi o osuđenim kriminalcima koji nisu imali pravo boravka u Njemačkoj i koji već neko vrijeme čekaju na deportaciju, prenosi Hina.

Der Spiegel je prije toga javio kako se radi o 28 osoba koje su čarterom zrakoplovne kompanije Qatar iz zračne luke Leipzig/Halle prebačeni u Kabul.

Dobili po 1.000 eura

Dnevnik Bild navodi da su osuđenici dobili i po 1.000 eura koji bi im trebali pomoći nakon dolaska u Kabul.

Savezna vlada izrazila je zahvalnost "regionalnim partnerima" koji su odigrali ključnu ulogu pri provođenju ovog protjerivanja te najavila daljnje deportacije usprkos raspravama o tome da Afganistan nije sigurna zemlja.

Pritom nije navedeno o kojim "regionalnim partnerima" se radi. Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser proteklih dana spominjala je pregovore sa zemljama koje okružuju Afganistan, poput Tadžikistana.

"Njemačka vlada ustraje na deportacijama. Sigurnosni interesi Njemačke su bez sumnje važniji od sigurnosnih interesa prijestupnika i osoba od kojih dolazi potencijalna opasnost", stoji u priopćenju vlade.

Žestoka rasprava u Njemačkoj

Nakon terorističkog napada prije tjedan dana u Solingenu razvila se žestoka rasprava oko odnosa prema migraciji izbjeglica i nedostatnom protjerivanju osoba koje u Njemačkoj nemaju pravo boravka ili su se ogriješile o zakon.

I osumnjičeni napadač iz Solingena, jedan 26-godišnji Sirijac, trebao je biti protjeran u Bugarsku, zemlju u kojoj je bio registriran nakon ulaska u Europsku uniju, ali protjerivanje je propalo zbog propusta njemačkih vlasti.

Njemačka vlada je u četvrtak donijela niz mjera koje bi trebale spriječiti daljnji pritisak izbjeglica na Njemačku, koju, po mišljenju njemačke vlade, migranti najčešće biraju kao krajnje odredište zbog socijalnih povlastica.

Rasprava se odvija i u sjeni predstojećih izbora u saveznim pokrajinama Saskoj i Tiringiji, gdje se očekuje velik uspjeh desničarske Alternative za Njemačku (AfD), koja se žestoko protivi svakoj vrsti useljavanja u Njemačku.