DETALJI PADA BRAZILSKOG AVIONA Zrakoplov je padao sa 4.000 metara visine brzinom od 440 km/h

Avion brazil

Dan nakon avionske nesreće u Brazilu, u kojoj je život izgubilo ukupno 57 putnika i četiri člana posade, posvećen je analizi detalja cijelog incidenta, a brazilski mediji objavili su informacije o samom letu, od polijetanja do kobnog trenutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju brazilskog medija Globo, avion je poletio u 11:46 sati, a let je nesmetano nastavio sve do 12:20 sati. Nakon 24 minute, avion se uspinjao sve dok nije dosegao visinu od 5.000 metara u 12:23 sati.

Na toj visini avion je nastavio let do 13:21, kada je počeo gubiti visinu.

"U tom trenutku letjelica je napravila oštar zaokret. Padala je oko 4.000 metara, a brzina ovog pada iznosila je 440 km/h", navodi Globo.

Kako je ranije objavljeno, spiralni pad koji je bio vidljiv na snimkama sugerira na pojavu zastoja, što se događa kada letjelica gubi uzgon.

"Zastoj se može dogoditi zbog formiranja leda na krilima, a na ruti ovog aviona došlo je do formiranja leda", piše Globo.

Što se tiče same letjelice, Nacionalna agencija za civilno zrakoplovstvo priopćila je da se radi o avionu ATR-72-500 kompanije Voepass, koji ima 74 sjedišta.

Avion proizvodi francuski ATR, jedan od najvećih proizvođača aviona u svijetu.

"Dokumentacija letjelice bila je ažurirana, a svi članovi posade imali su važeće dozvole. Prema proizvođaču, ATR-72-500 može letjeti maksimalnom brzinom od 511 km/h. Model je dug 27 metara, s rasponom krila od 27 metara, te dometom leta od 1.324 kilometra. Maksimalna težina koju avion može nositi u službi iznosi sedam tisuća kilograma", pojašnjava se.

Avion je bio star 14 godina i bio je model poznat u svijetu avijacije po svojoj sposobnosti da radi na kratkim pistama i teško pristupačnim aerodromima u Brazilu.

Uzimajući u obzir moguće formiranje leda koje je moglo utjecati na nesreću, oglasili su se i meteorolozi, koji su rekli da je na mjestu nesreće formirano tzv. područje nestabilnosti te da je postojala 35-postotna šansa za formiranje leda.

Točno u trenucima kada se letjelica približavala ovom području, puhao je jak vjetar u rep aviona.

"Procjene meteoroloških modela ukazuju na temperature između -9 i -11 stupnjeva Celzija na visini koja odgovara 500 hPa u regiji Vinhedo oko 13 sati po lokalnom vremenu", ističe se.

Izvršni direktor Voepass Linhas Aereas, Eduardo Busch, održao je konferenciju za novinare u petak navečer i izjavio da su piloti bili iskusni te da su svi operativni sustavi aviona radili u vrijeme polijetanja.