CRNA GORA Lupao čekićem po nacionalnom blagu

Plava špilja

Netko je nepopravljivo oštetio jedno od najljepših prirodnih blaga Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji Plave špilje primijetili su ozbiljna oštećenja pećinskih ukrasa, nastala vandalskim udarcima čekića, priopćeno je iz Ekološkog društva Boka.

Plava špilja je simbol Herceg Novog, ali i jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija na čitavoj obali Crne Gore.

„Nažalost, posljednje vandalsko ponašanje i uništavanje pećinskih zidova lomljenjem macolom radi uklanjanja alki izazvalo je, s pravom, veliki revolt Novljana, koji dolaze obići ovu atrakciju. Svakodnevno veliki broj malih čamaca i glisera, ne prezajući od drskog ponašanja, ulaze u špiljski akvatorij radi obilaska i kupanja“, navodi Olivera Doklestić, predsjednica Ekološkog društva Boke, a prenosi Boka News.

„NVO Ekološko društvo Boke Kotorske podnijelo je Centru sigurnosti u Herceg Novom kaznenu prijavu protiv NN osobe, koja je čekićem razbila dijelove špiljskog zida i napravila nepopravljivu štetu ovom vrijednom, raritetnom prirodnom objektu. U ovoj prijavi naveden je broj novskih barkariola, koji mogu posvjedočiti o ovim činjenicama vandalskog i bahatog ponašanja 'nepoznatih osoba'“, navodi Doklestić, te skreće pozornost na potrebu zaštite Plave špilje.

„Ujedno, pitanje Plave špilje i njezino korištenje je za nadležne službe, države i općine, posebno JP Morsko dobro, koje do sada nije pokazalo ni atom želje da zaštiti neki vrijedni prirodni prostor na obali. Zapravo, NITKO, niti jedan subjekt vlasti, nije ni pokušao prostorno-plansku dokumentaciju unaprijediti do potrebnog stupnja zaštite ovako vrijednih lokaliteta. Zbog enormne svakodnevne gužve pred otvorima Plave špilje, pitanje je kako do sada nitko nije stradao. NVO Ekološko društvo Boke pripremit će materijal za skupštinu Općine da se pokrene kampanja da se Plava špilja, kao izuzetan, ambijentalni raritet, stavi pod zaštitu“.

Plava špilja jedna je u nizu pećina na razvedenoj obali poluotoka Luštica, locirana između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora, a ime je dobila po izrazito plavoj boji, čiji efekt se naročito pojačava kada su sunčeve zrake upravne na površinu vode, u 12 sati.

„Površina je oko 300 m² i ukrašena je velikim brojem pećinskih ukrasa, stvorenih milenijskim taloženjem kalcij karbonata. Za svaki centimetar stalaktita potrebno je desetine tisuća godina, a divljak, vandal, bahati posjetitelj tu tvorevinu prirode uništio je za par sekundi“, ističe se u objavi Ekološkog društva Boke, prenosi Nova.