CIA TVRDI Teroristi na koncertu Taylor Swift htjeli ubiti desetke tisuća ljudi

Taylor Swift

Osumnjičeni za planiranje napada na koncertu Taylor Swift u Beču namjeravali su ubiti na desetke tisuća ljudi, rekao je zamjenik ravnatelja CIA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Cohen se osvrnuo na neuspjelu terorističku zavjeru tijekom obavještajnog i nacionalnog sigurnosnog summita koji se održavao ovog tjedna u Marylandu.

"Planirali su na tom koncertu ubiti ogroman broj ljudi, na desetke tisuća, među kojima bi sigurno bilo i mnogo Amerikanaca. Imali su detaljan plan", rekao je jučer Cohen. "Austrijanci su ih uspjeli uhititi jer su im CIA i naši obavještajni partneri dali informacije o tome što planira ova skupina povezana s ISIS-om", dodao je, prenosi Index.

Planirao je napad izvan stadiona

Austrijski dužnosnici navode da je glavni osumnjičenik, 19-godišnji Austrijanac, bio inspiriran Islamskom državom. Navodno je planirao počiniti napad nožem ili eksplozivom kućne izrade izvan stadiona, gdje se trebalo okupiti više od 30.000 ljudi. Unutar stadiona se tada trebalo nalaziti još 65.000 posjetitelja koncerta.

Istražitelji su tijekom pretresa kuće osumnjičenika pronašli kemikalije i uređaje kojima je planirao izvesti napad. 

Odvjetnik tvrdi da su optužbe prenapuhane

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner kazao je kako im je bila potrebna pomoć drugih obavještajnih agencija jer austrijski istražitelji, za razliku od nekih stranih službi, ne mogu legalno pratiti tekstualne poruke. 

Odvjetnik 19-godišnjaka pak tvrdi da su optužbe pretjerane i da su austrijske vlasti prenapuhale slučaj kako bi dobile nove ovlasti u smislu nadzora. Glavni osumnjičenik i 17-godišnjak privedeni su 6. kolovoza, dan prije nego što je objavljeno da će koncert biti otkazan. Treći osumnjičenik (18) uhićen je 8. kolovoza. Njihova imena nisu objavljena zbog austrijskih zakona o privatnosti.