ČETVERODNEVNI RADNI TJEDAN Island je napravio veliki eksperiment, rezultati su mnoge iznenadili

Island radno vrijeme

Islandsko gospodarstvo rastom nadmašuje većinu europskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna bez smanjenja plaća, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak. Kako prenosi CNN, između 2020. i 2022. godine 51% radnika u zemlji prihvatilo je sudjelovati u eksperimentu tijekom kojeg su radili četiri dana u tjednu za istu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Island je zabilježio brži gospodarski rast od većine europskih zemalja, a stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Europi, izvijestili su Autonomy Institute iz Ujedinjenog Kraljevstva i islandska Udruga za održivost i demokraciju (Alda). "Ovo istraživanje pokazuje pravi primjer uspjeha: kraće radno vrijeme postalo je uobičajeno na Islandu, a gospodarstvo je snažno prema nizu pokazatelja", rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

Dva ranija velika eksperimenta

U dva ranija velika eksperimenta provedena između 2015. i 2019. godine zaposlenici u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati tjedno, bez smanjenja plaće. Mnogi od njih prije toga su radili 40 sati tjedno.

Eksperimenti su obuhvatili 2500 ljudi - više od 1% tadašnje radne populacije Islanda - i bili su usmjereni na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Istraživači su utvrdili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala u većini radnih mjesta, dok se dobrobit radnika značajno povećala u različitim aspektima, uključujući smanjenje stresa te poboljšanje zdravlja i ravnoteže između posla i privatnog života.

Nakon provedenih eksperimenata islandski sindikati su pregovarali o smanjenju radnih sati za desetke tisuća svojih članova diljem zemlje.

Gospodarska vitalnost

U 2023. godini islandsko gospodarstvo poraslo je za 5%, čime je ostvarilo drugu po veličini stopu rasta među bogatim europskim gospodarstvima. To je znatno više od prosječne stope rasta zemlje od gotovo 2% u razdoblju između 2006. i 2015. godine.

Međutim MMF predviđa znatno sporiji rast Islanda ove i sljedeće godine. "Predviđa se usporavanje rasta u 2024. zbog daljnjeg smanjenja domaće potražnje i usporavanja rasta turističke potrošnje", navodi MMF.

Niska stopa nezaposlenosti na Islandu snažan je pokazatelj gospodarske vitalnosti, dodali su Autonomy Institute i Alda. U svijetu su provedeni brojni eksperimenti s četverodnevnim radnim tjednom, uključujući uspješan eksperiment 2022. godine u 33 tvrtke, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država i Irske.