BROJNA UHIĆENJA Francuska spriječila tri planirana teroristička napada za vrijeme Olimpijskih igara

Pariz Olimpijske igre
Unsplash

Francuske vlasti osujetile su tri napada na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu i druge gradove koji su bili domaćini natjecanja, kazao je državni tužitelj za borbu protiv terorizma, Olivier Christen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Christen je otkrio kako je jedan od napada bio usmjeren na "izraelske institucije ili predstavnike Izraela u Parizu, dodavši kako izraelski sportaši nisu bili direktna meta. Više detalja nije otkrio.

Ukupno je pet osoba, uključujući jednog maloljetnika, privedeno pod sumnjom da su umiješane u tri osujećene zavjere. Osumnjičenici se suočavaju s optužbama povezanim s terorizmom, još uvijek su u istražnom pritvoru dok se istraga nastavlja, piše Hina.

Priveden 18-godišnjak iz Čečenije

Christen je u razgovoru za "franceinfo" otkrio kako je još u svibnju priveden 18-godišnjak iz Čečenije pod sumnjom da stoji iza plana napada na olimpijska nogometna natjecanja koja su održana u Saint-Etienneu.

Francuska je za vrijeme OI i POI angažirala oko 18.000 francuskih vojnika, te oko 35.000 policajaca i pripadnika sigurnosti. Ojačala je svoju obranu zračnog prostora, raspoređujući borbene zrakoplove, jurišne helikoptere, nadzorne zrakoplove, vojne i policijske bespilotne letjelice za nadzor neba iznad Pariza i Marseillea.

Preventivne mjere uključivale su pojačane kućne pretrage i kućna uhićenja prije početka OI, rekao je tužitelj, dodavši da su policija i drugo sigurnosno osoblje dosad proveli 936 kućnih pretraga u 2024. godini, u usporedbi sa 153 prošle godine.

Francuske zračne i svemirske snage izvršile su više od 750 sati leta u 350 misija koje su rezultirale 90 presretanja, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Većina presretanja bili su civilni dronovi, dodajući da je uhićeno 85 operatera dronova. Uglavnom su to bili turisti koji nisu bili upoznati s propisima koji vrijede tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, stoji u priopćenju.