BORBE NA ZAPADNOJ OBALI Izraelska vojska zavezala ozlijeđenog Palestinca za džip

Palestinski vojnik na autu

Izraelska vojska izjavila je da su njezine snage prekršile protokol zavezavši ranjenog palestinskog muškarca za prednji dio svog vozila tijekom racije u gradu Jeninu na Zapadnoj obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su incident nakon što je snimljen i podijeljen na društvenim mrežama. U izjavi IDF-a stoji da je muškarac ranjen u razmjeni vatre tijekom racije, u kojoj je bio osumnjičenik. 

IDF: Istražit ćemo incident

Obitelj ozlijeđenog muškarca izjavila je da su, kada su zatražili hitnu pomoć, vojnici odveli muškarca, vezali ga za haubu svog džipa i odvezli se. 

Osoba je na kraju prebačena u Crveni polumjesec na liječenje. IDF je najavio da će incident biti istražen. 

Očevici koji su razgovarali s novinskom agencijom Reuters identificirali su muškarca kao lokalnog stanovnika po imenu Mujahed Azmi. 

"Jutros (op. a. subota), tijekom protuterorističkih operacija s ciljem hvatanja traženih osumnjičenika u području Wadi Burqin, teroristi su otvorili vatru na vojnike IDF-a, koji su odgovorili vatrom", stoji u izjavi IDF-a. 

"Tijekom razmjene vatre jedan od osumnjičenika je ranjen i uhvaćen", dodali su.

Porast nasilja na Zapadnoj obali

"U suprotnosti s naredbama i standardnim operativnim postupcima, osumnjičenika je vojska vezala za vozilo. Ponašanje vojnika prikazano na snimci incidenta nije u skladu s vrijednostima IDF-a. Incident će biti istražen i primjereno riješen", navodi se u izjavi IDF-a.

Od početka rata u Pojasu Gaze, potaknutog smrtonosnim napadom Hamasa na južni Izrael 7. listopada, došlo je do porasta nasilja na Zapadnoj obali. 

UN navodi da je najmanje 480 Palestinaca - članova naoružanih skupina, napadača i civila - ubijeno u incidentima povezanim s konfliktom na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem. 

Deset Izraelaca, uključujući šest pripadnika sigurnosnih snaga, također je ubijeno na Zapadnoj obali.