BIDEN O PREKIDU VATRE U GAZI 'Ne želim ureći, ali možda imamo nešto'

Joe Biden
AP

Američki predsjednik Joe Biden je u petak najavio mogućnost dogovora o prekidu vatre u Gazi, poručivši da "ne želi ureći", ali da "možda imamo nešto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je istaknuo da dogovor još “nije završen”, ali da su strane bliže nego prije tri dana, prije nego što je održan samit o taocima u Dohi.

“Ne želim ureći, ali možda imamo nešto”, dodao je američki predsjednik.

Predstavljen prijedlog za premošćivanje jaza između Izraela i Hamasa 

Posrednici u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze objavili su u petak da su predložili novi plan za premošćivanje jaza između Izraela i Hamasa, javlja Anadolija.

“Tijekom posljednjih 48 sati u Dohi, visoki dužnosnici naših vlada su se uključili u intenzivne razgovore kao posrednici s ciljem zaključivanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca i zatvorenika”, navodi se u zajedničkoj izjavi Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U priopćenju su razgovori opisani kao “ozbiljni i konstruktivni“, a dodaje se da su vođeni u pozitivnoj atmosferi.

“SAD, uz podršku Egipta i Katara, predstavile su objema stranama (Izraelu i Hamasu) prijedlog koji premošćuje preostale razlike na način koji omogućava brzu implementaciju sporazuma”, navodi se u priopćenju.

Ne otkrivaju se detalji o novom prijedlogu, ali se navodi da je on “u skladu s principima koje je iznio predsjednik SAD-a Joe Biden 31. svibnja i Rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 2735”.

U priopćenju se dodaje da će tehnički timovi iz Egipta, Katara i SAD-a “raditi u narednim danima na detaljima implementacije, uključujući aranžmane za implementaciju opsežnih humanitarnih odredbi sporazuma, kao i na pojedinostima u vezi s taocima i zatvorenicima”.

Napomenuto je da će se visoki dužnosnici triju zemalja “ponovno sastati u Kairu prije kraja sljedećeg tjedna s ciljem zaključenja dogovora prema uvjetima iznesenim danas”.

Prošlog tjedna, lideri triju država su rekli:

“Nema više vremena za gubljenje niti izgovora bilo koje strane za daljnje odgađanje. Vrijeme je za oslobađanje talaca i zatvorenika, početak primirja i provođenje ovog sporazuma”.

U četvrtak su u glavnom katarskom gradu Dohi započeli ključni razgovori o postizanju sporazuma između Izraela i Hamasa o razmjeni talaca i prekidu vatre u Gazi.

U pregovore su uključeni direktor američke CIA-e William Burns, katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, šef egipatske obavještajne službe general Abbas Kamel i šef izraelskog Mossada David Barnea.

Hamas je odbio sudjelovati u ovim pregovorima, zahtijevajući da se Tel Aviv pridržava sporazuma postignutih u srpnju, na temelju prijedloga koji je u svibnju podržao američki predsjednik Joe Biden, a koji je Hamas prvobitno prihvatio, navode izraelski mediji.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofenzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. listopada 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 92.000 ih je ozlijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. svibnja.