ATENTAT NA TRUMPA Sve pogreške tajne službe izlaze na vidjelo

Tajna služba
Gene J. Puskar/AP

Pokušaj atentata na Donalda Trumpa predstavlja očigledan neuspjeh Tajne službe. Bivši predsjednik bio je izložen pucnjavi atentatora i taj slučaj će proganjati dugo idealiziranu agenciju, koja je u više navrata ocrnjena skandalima posljednjih godina, piše Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz važnih pitanja ostao je neodgovoren. Postavlja se pitanje kako se 20-godišnji napadač uspio neprimijećeno popeti na krov udaljen oko 200 metara od mjesta na kojem je Trump govorio. 

"Oni koji su odgovorni za planiranje, odobravanje i izvršenje ovog očito nedostatnog sigurnosnog plana moraju svjedočiti pred Kongresom i biti pozvani na odgovornost", poručio je zastupnik Ruben Gallego, demokrat i bivši marinac koji se natječe za Senat u Arizoni.

Napadača ubio snajperski tim Tajne službe 

Direktorica Tajne službe Kimberly Cheatle morat će odgovoriti na pitanja. U satima koji su uslijedili nakon subotnje pucnjave, zastupnici iz obiju stranaka i sigurnosni stručnjaci na niz očiglednih propusta ili pogrešaka za koje se čini da su pridonijele incidentu. 

Napadača Thomasa Matthewa Crooksa ubio je snajperski tim Tajne službe nakon što je otvorio vatru s krova zgrade. Sporna zgrada predstavlja objekt koji je trebao biti detaljno pregledan uoči Trumpovog skupa. 

"Napadač nije smio imati jasan pogled na Trumpa. Moja obuka u marincima me naučila tome", izjavio Gallego, koji sudjelovao u ratu u Iraku. Istražitelji će tražiti intervju s agentima koji su se brinuli o sigurnosti na Trumpovom skupu. 

Očekuje se da će istražiti je li se razgovaralo o pristupu krovovima i je li itko predložio da se nešto učini kako bi se to spriječilo. Svjedoci su procijenili da je udaljenost između zgrade na čijem je krovu pronađeno tijelo napadača i pozornice bila između 150 i 200 metara. 

Svjedok: Primijetili smo tipa kako puže po krovu

Neki stručnjaci su izrazili iznenađenje što krov s jasnim pogledom na pozornicu nije bio pod nadzorom. Govoreći na CNN-u, republikanski zastupnik Cory Mills istaknuo je kako nekome s dobrom puškom ne treba mnogo da pogodi metu s te udaljenosti. 

"U toj zgradi nije bilo nikoga. Ovo je golemi sigurnosni propust, po mojem mišljenju", dodao je Mills, vojni veteran koji je bio u Afganistanu i Iraku. Svjedoci su također doveli u pitanje pravovremenost odgovora Tajne službe i njezinu koordinaciju s lokalnom policijom. 

"Primijetili smo tipa kako puže po krovu zgrade pokraj nas, 15 metara od nas. Imao je pušku, jasno smo vidjeli pušku. Pokazujemo na njega, a policija je dolje i trčkara. Mi si mislimo: 'Hej, čovječe, na krovu je tip s puškom'. A policija nije znala što se događa", ispričao je za BBC Greg Smith, jedan od sudionika skupa. 

"Zašto nema tajne službe na svim ovim krovovima? Ovo nije veliko mjesto. Dogodila se sigurnosna pogreška", uvjeren je. Jedan od važnih dokaza pri istrazi bit će radio komunikacija između lokalne i državne policije, kao i Tajne službe. 

Veliko stablo blokiralo pogled

Sky News je analizom došao do zaključka kako je veliko stablo blokiralo pogled pripadnika najbliže naoružane zaštitne jedinice na napadača. Dvije naoružane jedinice mogle su se vidjeti na dva skladišta iza Trumpa, ali zbog stabla samo je jedinica koja je bila dalje od napadača imala jasan pogled na njega.

Umirovljeni agent Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) Jim Cavanaugh je iznenađen što je napadač uspio zauzeti uzdignuti položaj. "Kad god sam bio s njima, svako uzvišenje su zauzeli oni ili lokalna specijalna policija. Nikome nije dopušteno hodati po krovovima", izjavio je. 

Koliko je vremena prošlo od prvih izvještaja do trenutka kada je vijest stigla do agenata? Je li došlo do prekida komunikacije? Je li snajperski tim djelovao dovoljno brzo pri lociranju napadača? To su neka od pitanja na koja će se tražiti odgovori. 

Agenti su brzo okružili Trumpa

Zvuk sa snimke i iskazi svjedoka sugeriraju da je osumnjičenik možda ispalio čak sedam hitaca prije nego što je ubijen. FBI-jev specijalni agent zadužen za istragu Kevin Rojek tvrdi da je "iznenađujuće" što je toliko hitaca ispaljeno na dobro osiguranom događaju. 

Nakon pucnjave, agenti su brzo okružili Trumpa i zaštitili ga svojim tijelima u skladu s protokolom "pokrij i evakuiraj". Međutim, dok su agenti evakuirali Trumpa, dvaput su izložili njegova prsa i tijelo. To je vjerojatno bila pogreška, s obzirom na da se nije znalo ima li više napadača. 

"Očito je da je Tajna služba podbacila u osnovama sigurnog perimetra. Nakon što su ispaljeni hici, njihovo izvlačenje je bilo nespretno i ostavilo je Trumpa visoko izloženim napadima", napisao je bivši Navy SEAL i osnivač zaštitarske tvrtke Blackwater Erik Prince u objavi na X-u.

Tajna služba: Trump nije tražio veću zaštitu

Nije jasno koliko će opsežna biti FBI-jeva istraga. Rojek je objasnio da se njegova agencija bavi samom pucnjavom, a ne širim pitanjima sigurnosnih taktika ili procedura.

"Fokus naše istrage bit će radnje povezane s napadom na bivšeg predsjednika. I tako su pitanja koja sada postavljamo agentima Tajne službe povezana s tim. Nisu nužno usredotočeni na sigurnost događaja i terena", priopćio je. 

Zamjenik direktora FBI-ja Paul Abbate sugerirao je da će istraga biti nešto šira. "Planiramo istragu punog opsega, koja će također obuhvatiti cijeli vremenski slijed događaja koji su doveli do ovoga", istaknuo je. 

Neki s desnog dijela političkog spektra proširili su priču da je Trumpova kampanja posljednjih mjeseci tražila veću zaštitu od Tajne službe, ali da je odbijena. Glasnogovornik tajne službe Anthony Guglielmi je te tvrdnje opovrgnuo.