ARHIPELAG 'SVIJET' Zašto je grandiozni projekt u Dubaiu i dalje uglavnom prazan

Arhipelag svijet
BBC

Tijekom protekla dva desetljeća, Dubai je zadivio svijet megaprojektima kao što su najviši toranj na svijetu Burj Khalifa, najpametniji hotel na svijetu Burj al Arab i ogromna tri otoka Palma izgrađena uz obalu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, projekt vrijedan više milijardi dolara - kompleks od 260 umjetnih otoka koja čine maketu kontinenata i dalje je uglavnom prazan, i to više od dvadeset godina od početka radova, piše BBC.

Dakle, što se događa sa Arhipelagom svijet?

Otočje Svijet zamišljeno je kao skupina od 260 umjetnih otočića raspoređenih tako da čine maketu kontinenata - Afrike, Antarktika, Azije, Europe, Sjeverne Amerike, Oceanije, i Južne Amerike.

Od obale Dubaija udaljeno je oko četiri kilometra.

Svatko otok je nazvan po državi, gradu ili oblasti na kontinentu kome pripada.

Plan je bio da privatne kompanije na otočićima izgrade hotele, restorane, resorte, i vile koji bi posjetiteljima pružili okuse različitih kultura diljem svijeta.

Arhipelag svijet

Kompanija Nakheel Properties, podružnica kompanije u vlasništvu Vlade Dubaija Dubai World upravo je na umjetnom otoku Palmi Jumerji završila izgradnju 4.000 luksuznih nekretnina i desetine hotela.

Otočje Svijet zamišljeno je kao još ekstravagantnije naselje na moru.

Ovim arhipelagom bi Dubai dobio još 230 kilometara plaže i očekivalo se da će doprinijeti porastu broja turista.

Projekt Svijet je 2003. godine najavio vladar Dubaija šeik Muhamed ibn Rashid al Maktoum.

Kako je izgrađen arhipelag Svijet

Iste godine kompanija Nakheel počela je izgradnju arhipelaga Svijeta.

Za pravljenje otoka utrošeno je 321 milijun kubičnih metara pijeska iskopanog u Perzijskom zaljevu.

Ekolozi kažu da su radovi na iskopavanju oštetili koraljne grebene u Perzijskom zaljevu, a kompanija Nakheel je angažirala morske biologe da ih obnove i rehabilitiraju.

Kako je projekt Svijet upao u nevolje

Kompanija Nakheel završila je izgradnju otoka (i okolnog lukobrana) 2008. godine i priopćila je da je uspjela prodati 70 posto otočića privatnim investitorima.

Međutim, radovi na izgradnji objekata na otocima obustavljeni su zbog velike financijske krize koja je u Dubaiju trajala od 2007. do 2010. godine.

Tijekom ovog razdoblja, cijene nekretnina su drastično pale u Dubaiju, zbog čega su mnogi privatni investitori ili odložili ili otkazali njihove građevinske projekte, a kompanija Nakheel je zapala u dug od više milijardi dolara.

U pomoć je 2009. godine pritrčao susjedni emirat Abu Dhabi koji je uložio 10 milijardi dolara u Dubai, čime je kompanija Nakheel mogla da se izbavi iz dugova preko njezine matične kompanije Dubai World.

Što je do sada izgrađeno na arhipelagu Svijet

Da bi skrenula pozornost na projekt, kompanija Nakheel je na otoku Laponiji otvorila kuću kao uzorak za pokazivanje mogućim kupcima, i poklonila je jedan otok, zajedno s kućom, nekadašnjem šampionu Formule 1 Michaelu Schumacheru kao znak priznanja njegovog uspjeha.

Na otoku Libanonu je 2012. godine otvoren resort The Royal Island Beach Club sa restoranima i barom.

Sljedeće godine je otvoren resort Anantara World Islands koji ima hotelske sobe, apartmane, vile i spa centar. Međutim, skoro svi otoci u arhipelagu su i danas samo pijesak, bez ikakvih objekata.

„Jedan od velikih problema projekta arhipelaga Svijeta je taj što, za razliku od otoka Palme, nema fizičku vezu sa Dubaijem", kaže Alaster Bonet, profesor zemljopisa na Sveučilištu u Newcastleu u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) i autor knjige „Putovanje u eru umjetnih otoka" (A Journey into the Era of Artificial Islands).

Arhipelag svijet

„Ne postoji most kojim se automobilom može doći do otoka, niti putne veze između otočića", kaže on.

To znači da je investitorima teško da prevoze radnike i materijal do gradilišta, kao i da osiguraju vodu i struju na otocima.

Jedini javni prijevoz do otoka za posjetitelje je trajekt koji polazi sa Palme Jumerje.

Kakva je sudbina arhipelaga Svijeta

Već dedetljeće, kompanija Kleindienst Group sa sjedištem u Dubaiju, koju je osnovao i vodi austrijski poduzetnik Jozef Kleindienst, radi na projektu nazvanom Srce Europe.

Pothvatom vrijednim pet milijardi dolara planirana je izgradnja luksuznih hotela, privatnih rezidencija i plutajućih vila u europskom stilu na otocima arhipelaga Svijeta koja predstavljaju Njemačku, Monako, Švedsku, i Veneciju.

Planirana je čak i „Ulica kiša", u kojoj će po vrelim danima posjetitelje rashlađivati umjetni pljuskovi.

Otvaranje ovog kompleksa planirano je 2026. godine. Kompanija Nakheel sada angažira izvođače na radovima povezivanja svih 260 otoka u „kontinente".

Prvotno je bilo planirano da svaki otok arhipelaga Svijeta ima vlastitu opskrbu strujom i vodom, ali se ispostavilo da je ta zamisao skupa i nepraktična.

Novom idejom povezivanja otočića u kontinente, komunalne usluge bit će „kontinentalne".