POSLUJU U BiH Zaposlenik poznate banke krao podatke tisuće klijenata

Novac, Banka
Pexels

Talijanska banka Intesa Sanpaolo ispričala se u nedjelju zbog sigurnosnog propusta i kompromitiranih podataka skupine klijenata, uključujući i premijerku Giorgiu Meloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli četvrtak novine Domani izvijestile su da je zaposlenik Intese dobio otkaz nakon što je otkriveno da je ‘špijunirao‘ bankovne račune tisuća klijenata, uključujući i onaj premijerke Meloni, prenosi Hina.

U nedjelju Intesa je potvrdila kako su podaci kompromitirani.

„Kao što je i objavljeno, nelojalni zaposlenik naše banke teško je prekršio zakone, propise i interne procedure kako bi pristupio podacima i informacijama o pojedinim klijentima, valjanog opravdanja". stoji u priopćenju banke.

„Obavijestili smo Agenciju za zaštitu podataka, otpustili nelojalnog djelatnika i podnijeli prijavu kao oštećena strana. Iznimno nam je što se to dogodilo i ispričavamo se. Tako nešto ne smije se više nikada ponoviti", naglasila je u priopćenju vlasnica Privredne banke Zagreb.

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da će pravosudni sustav istražiti što se dogodilo i što možda stoji iza kompromitacije podataka.

„Mislim da u javnom i u privatnom sektoru postoje zaposlenici koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih – kome? To je odgovor koji čekamo, vjerojatno se iza toga kriju određeni interesi", rekla je talijanska premijerka u razgovoru za TG5.

U subotu izvori u Intesi rekli su da banka planira angažirati umirovljenog visokog dužnosnika financijske policije Antonia De Vitu i povjeriti mu posao nadzora kibernetičke sigurnosti.