U ČAPLJINI ZA ZAKON NE MARE Vrtićka djeca par dana uoči izbora kod Smiljana Vidića i kandidatkinje HDZ-a Ive Raguž

Smiljan Vidić, Iva Raguž i djeca iz vrtića
Grad Čapljina

U društvima u kojima se odvijaju izbori, zloupotreba djece u političke svrhe postaje sve češća tema o kojoj se raspravlja. Ova praksa ne samo da narušava integritet izbornog procesa, već može imati dugotrajne negativne posljedice po djecu. Središnje izborno povjerenstvo BiH strogo zabranjuje svaku upotrebu djece u političke svrhe, ističući važnost zaštite prava i dobrobiti najmlađih članova društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonski okvir

Prema Zakonu o izbornim jedinicama i načinu izbora članova tijela vlasti u Bosni i Hercegovini, jasno je definirano da je zloupotreba djece u političke svrhe strogo zabranjena. Ovo uključuje korištenje djece za promociju političkih stranaka, kandidata ili njihovih programa. Središnje izborno povjerenstvo BiH naglašava da se djeca ne smiju koristiti kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, te da su potrebne stroge mjere zaštite kako bi se osigurala njihova sigurnost i prava.

U Čapljini za zakon ne mare

No, da brojni političari ne mare što zakon kaže, pokazuje i slučaj iz Čapljine. Tamo su se iz Grada, na čijem je čelu još nekoliko dana Smiljan Vidić, pohvalili posjetom vrtićke djece. Uz Vidića je također bila i Iva Raguž kandidatkinja HDZ-a BiH za gradonačelnicu Čapljine, a koja je s Vidićem i rodbinski vezana. 

Iva Raguž i djeca iz vrtića

"Zgrada Gradske uprave danas je na poseban način bila ispunjena smijehom i radošću. Naime, povodom obilježavanja Dana grada, mališani, odnosno predškolci Dječjeg vrtića Čapljina, posjetili su Gradsku upravu gdje su se susreli s gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem. Tijekom posjete, gradonačelnik dr. Smiljan Vidić je najmlađim sugrađanima objasnio koji su to poslovi gradske administracije, a oni su imali jako ozbiljna i konkretna pitanja i prijedloge te je sastanak završen s konstruktivnim zaključcima i međusobnim čestitkama u povodu rođendana našeg Grada", naveli su.

“Gosti koji su nas danas oduševili unijeli su posebnu radost jer oni su najiskreniji i daju nam najbolju povratnu informaciju o tome što misle o našem gradu. Grad se uistinu trudi svih ovih godina podržavati djecu i roditelje i pružiti im sve što je potrebno za sretno djetinjstvo,” kazao je Vidić.

Uz subvencioniranje koštanja boravka djece u vrtiću uskoro ćemo moći uživati i u potpuno novom objektu, tako da će svi čapljinski mališani osjetiti blagodati vrtićkog odgoja. dodao je čapljinski gradonačelnik.

Zloupotreba djece u političke svrhe predstavlja ozbiljno kršenje zakona i etičkih normi. Ovaj slučaj u Čapljini, iako naizgled benigan, ukazuje na potrebu za dodatnom pažnjom i regulacijom kako bi se osigurala prava djece i zaštitila njihova dobrobit. Državne institucije, društvo i pojedinci moraju zajedno raditi na stvaranju okruženja u kojem djeca neće biti izložena političkim manipulacijama, već će se razvijati u sigurnom i podržavajućem okruženju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.