TAKO JE HTJELA LUTRIJA Dodik ostao bez kontrolnog paketa u Domu naroda parlamenta BiH

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Politička stranka koju predvodi Milorad Dodik ostala je bez kontrolnog paketa u Domu naroda parlamenta BiH nakon što je jedno od pet mjesta u klubu Srba u tom tijelu pripalo oporbenoj Partiji demokratskog progresa (PDP), čime je otvorena teorijska mogućnost preustroja vlasti na državnoj razini.

PDP-u je, izvlačenjem kuglica u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Sarajevu, pripao mandat u Domu naroda nakon sudskog postupka u kojem se utvrđivala ispravnost glasanja obavljenog u parlamentu Republike Srpske nakon izbora 2022. 

Dom naroda čine po tri zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda, koje delegiraju entitetski parlamenti. Taj dom mora potvrditi svaki zakon koji donese Zastupnički dom, a uvjet za to je glas najmanje po dva zastupnika iz svakog nacionalnog kluba. Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dosad je imao četiri zastupnika u klubu Srba, a oporbena Srpska demokratska stranka (SDS) jednog, prenosi Hina.

Sudskom je presudom utvrđeno da je parlament RS-a ranije neopravdano označio neispravnima glasačke listiće po kojima je PDP i ranije mogao istaknuti svog kandidata za zastupnika u Domu naroda, a s obzirom na to da su ta stranka i SNSD imale podjednaku potporu zastupnika u entitetskom parlamentu, o tome tko će dobiti mandat odlučivalo se lutrijom.

Dobitnik lutrije želi smijeniti sadašnji saziv Vijeća ministara BiH

Nenad Vuković, glavni tajnik PDP-a koji je nakon izvlačenja kuglica iz bubnja i dobio mandat u Domu naroda, izjavio je novinarima kako će sada prvi potez njegove stranke biti inicijativa za smjenu sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH.

"Ovo je za nas najlošiji sastav Vijeća ministara do danas", kazao je Vuković dodavši da promjena odnosa snaga u Domu naroda državnog parlamenta može promijeniti političke prilike u cijeloj BiH.

Dodikova stranka dio je vladajuće koalicije na državnoj razini, u kojoj su i HDZ BiH te tri stranke bošnjačko-građanskog bloka, odnosno SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP).

Ta je koalicija blokirana od ožujka jer Dodik odbija surađivati nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt tada nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona, pa Vijeće ministara ne može predlagati zakone.

Za smjenu Vijeća ministara PDP, odnosno sadašnja oporba u RS-u, mora osigurati potporu HDZ-a i "trojke" u oba doma državnog parlamenta.

Vuković je potvrdio kako za sada nema jamstva da se može formirati nova izvršna vlast, no u PDP-u smatraju kako je vrijeme da se o učinkovitosti ove sadašnje svi očituju, a onda donese odluka što dalje.