MOSTARSKI SDA-ovac DŽAFER ALIĆ 'Mi smo vlasnici BiH, ali imamo neugodne podstanare'

Džafer Alić

Predsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Džafer Alić (SDA), izjavio je u emisiji "Aktualno" na BIR TV-u kako su Bošnjaci vlasnici Bosne i Hercegovine i da imaju podstanare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovu izjavu reagirao je Damir Džeba, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a, koji je kazao da je Alić "izjavio nedopustive i skandalozne stavove brutalno vrijeđajući Hrvate i Srbe u BiH, nazivajući ih podstanarima".

Sadržaj se učitava...

Džeba je istaknuo da je Alićeva izjava poruka govora mržnje prema konstitutivnim narodima, Hrvatima i Srbima, te da promovira i potiče netoleranciju, diskriminaciju, nasilje i neprijateljstvo prema tim narodima. Dodao je da takav govor "označava neugodnim podstanarima u BiH iza kojih treba 'čistiti i mesti'", što dodatno uzrokuje podjele, nesigurnost i netoleranciju u društvu.

Džeba je naglasio da ovakav oblik javnog govora nema mjesta u pristojnom društvu i zajednici, te da je zabrinjavajuće što takav govor dolazi od osobe koja bi trebala zastupati interese svih naroda i građana, a ne samo jedne etničke skupine, prenosi Bljesak.

Džeba je također izjavio da Alić, kao predsjedatelj Skupštine, ima zakonsku i moralnu obvezu promovirati stabilnost, pomirenje i unapređenje društvenih odnosa, no da je izdao te vrijednosti i ustavna načela Bosne i Hercegovine. Zbog toga, traže njegovu ostavku ili smjenu. Džeba je naglasio da Alićevo ponašanje ozbiljno podriva povjerenje u institucije i vladavinu prava.

Osim toga, Alić je na spomenutoj televiziji govorio o izgredima u Mostaru, policiji, te je kritizirao posjetu hrvatskog premijera ceremoniji otvaranja mosta Hercegovina, kao i stranke Trojke.