AMERIKANCI UPOZORAVAJU ULAGAČE U BiH 'Razmislite gdje završava vaš novac'

Michael Murphy
Twitter

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini oglasilo se statusom na platformi X u kojem navode kako bi se investitori trebali zapitati gdje završava novac, posebno ako isti ulažu u Republiku Srpsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izjava o investicijskoj klimi za BiH za 2024. poziva ih da provedu rigoroznu dubinsku analizu prije ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. To uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljom kako bi se izbjeglo upletanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman. Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionistički postupci čelnika, nastojanja da se protuustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno kompliciraju poslovno okruženje”, naveli su.

Sadržaj se učitava...

“Potencijalni investitori bi trebali potražiti informiranog pravnog savjetnika za savjet o učincima odluka Ustavnog suda BiH iz srpnja 2024., koji je u dva važna slučaja presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, zakup, koncesiju ili privremeno korištenje. Sud je također pojasnio da se svaka prenamjena državne imovine kvalificira kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno”, istaknuli su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.