POLICIJA KREĆE U AKCIJU Na autocestama se pojavio trend zbog kojeg se lako gube životi

Autocesta Hrvatska
Ilustracija

Promet je pojačan na svim cestama, a uz povremena stajanja vozi se prema moru. Upravo su stajanja postala problem jer ljudi izlaze iz automobila, šetaju, igraju nogomet ili imaju piknik na autocesti. U manje od tjedan dana u dvije prometne nesreće su zbog toga smrtno stradale četiri osobe. Policija zbog toga kreće u akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago Bukovčak iz Policijske uprave zagrebačke kaže kako je riječ o zabrinjavajućem trendu. “Koristim ovu priliku kako bih istaknuo da pješacima nikako nije mjesto na autocesti, pogotovo jer je to opasno za njih, a i zakonom je zabranjeno”, kazao je u Dnevniku Nove TV.

Kazne za kretanje pješaka po autocesti su 60 eura. Bukovčak navodi da je u ovoj situaciji najvažnije djelovati preventivno. Pješaci se ne smiju kretati autocestom i moraju voditi računa o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, navodi Bukovčak.

Najavljena akcija kontrole vozača

Najavljuje veliku akciju kontrole sudionika u prometu. “Kontrolirat ćemo nepropisnu brzinu koja je najčešći uzrok prometnih nesreća, kontrolirat ćemo koriste li vozači odmore i radna vremena te eventualne manipulacije tahografa, sve to u cilju kako bi spriječili nastajanje prometnih nesreća”, istaknuo je.

Vozači se znaju zaustaviti na autocesti i ako su u kvaru. Bukovčak onima koji kreću na put savjetuje da provjere stanje svojih vozila, naoružaju se vodom i strpljenjem za duga putovanja.

“Ukoliko i ostanu u iznenadnim situacijama na autocesti, zakon propisuje obvezu da sklone svoje vozilo na traku za zaustavljanje vozila u nuždi, da poduzmu sve mjere kako bi što žurnije otklonili to vozilo s kolnika, a u slučaju čekanja pomoći i izlaska iz vozila obvezno moraju biti iza zaštitne ograde”, zaključuje Bukovčak.