FOTO  Pogledajte kako danas izgleda nebo iznad Splita zbog saharskog pijeska

Saharska prašina u Splitu
Tom Dubravec / CROPIX

Prisustvo saharskog pijeska nad Hrvatskom jutros je dostiglo vrhunac. Ukupna zasićenost atmosfere gledajući po stupcu zraka bila je visoka i prijašnjih dana, međutim tek je jutros koncentracija pri tlu značajno povećana, prenosi Dnevno.hr.

Ta je koncentracija vjerojatno najviša u posljednjih nekoliko desetljeća, a možda i dulje. Nebo iznad Istre je žućkasto-sivo, a kroz debeli sloj prašine samo povremeno se na jedvite jade probijaju sunčeve zrake.

Neobični prizori stižu i iz Splita, cijeli grad je u izmaglici uzrokovanoj velim brojem lebdećih čestica. Ljudi s respiratornim smetnjama trebali bi se pričuvati ove dane, naročito jer je znanstveno dokazano kako ovako visoke koncentracije prašine negativno utječu na zdravlje, piše Istramet.

Saharska prašina u Splitu
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Ima i dobrih vijesti: Uskoro stiže poboljšanje

Dobra vijest je što uskoro poboljšanje stanje.  Već tijekom nedjelje slijedi postupno smanjenje prizemne koncentracije prašine, a do kraja dana ona bi trebala napustiti sjeverni Jadran. U višim slojevima atmosfere, određena količina zadržat će se i u idućim danima, međutim ne bi značajnije trebala utjecati ne vrijeme.

Saharska prašina u Splitu
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nekad se to događala rijetko te eventualno nekoliko puta godišnje, dok nam ove godine gotovo svako izraženo jugozapadno strujanje donosi zamućenje neba i povećanje prizemne koncentracije.